Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще

...
Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще
Коментари Харесай

Защо дните на изпитите след 7. клас са учебни?

Променените дати на изпитите след 7. клас, които към този момент ще са в края на юни, може да докара до напрежение в системата, липса на квестори и ненужно натоварване. Причината - двата дни са оповестени за образователни, за разлика от дните, в които се организират матурите в 12. клас през май.

Тази година просветното министерство реши да върне остарялата скица и да раздели изпитите след 7. и 12. клас. Така матурите останаха на 21 и 23 май, а седмокласниците ще се явят на изпити на 17 и 19 юни. Но до момента в който дните за матурите са неучебни, в тези за Националното външно оценяване ще се учи.
Венелина Николова, шеф на 125-о СУ: Не знам какви са претекстовете на хората от МОН, не знам дали те изобщо в миналото са провеждали сходни изпити, само че ние тук го вършим към този момент доста години и знаем какъв брой е тежка организацията. Това значи голям брой квестори, които би трябвало да бъдат в учебно заведение, квесторите са от други учебни заведения, а нашите учители отиват квестори също в други учебни заведения.
Най-вероятно всички възпитаници от 8. до 11. клас ще учат втора промяна, с цел да може техните учители да са от рано сутринта квестори на изпита след 7. клас. Същите тези учители ще би трябвало следобяд пък да поемат часовете си до късно вечерта. Ще има работа и по предаването и засекретяването на тестванията. Няма по какъв начин всичко това да стане в образователен ден, споделят учителите.
Венелина Николова, шеф на 125-о СУ: Това ще бъде едно извънредно тежко тестване за всички нас. Смятам, че тези два дни не биха били съдбовни, в случай че бъдат оповестени за неучебни. Да се нагнетява такова напрежение, мисля, че не е редно.
От просветното министерство обясниха, че повода 17 и 19 юни да са образователни дни е неналичието на задоволително образователно време.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Времето е доста ясно изрично избрана големина, което ни демонстрира, че няма от кое място да вземем тези дни. Още повече ще има и запас от учители, които няма да бъдат през това време към този момент на работа, те могат да се включат като квестори. Със сигурност ще има добра организация.
Началните учители в никакъв случай не доближават за квестори, отвръщат обаче учителите. В последна сметка тази година графикът на образователното време се удаде мъчно на министерството след диспути и взаимни отстъпки. В окончателния вид 2 януари също е почивен ден и Коледната почивка се усили. За сметка на това междусрочната беше сведена от четири на един ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР