Проливни дъждове засегнаха части от Нова Зеландия за четвърти пореден

...
Проливни дъждове засегнаха части от Нова Зеландия за четвърти пореден
Коментари Харесай

Стотици напуснаха домовете си в Нова Зеландия заради порои

Проливни дъждове засегнаха елементи от Нова Зеландия за четвърти следващ ден през днешния ден, принуждавайки стотици хора да изоставен домовете си до момента в който реките излизат от коритата си, а подгизналата почва става нестабилна, съобщи Ройтерс.

Селището Нелсън, на северното крайбрежие на Южния остров, е най-тежко потърпевшо, като жителите на повече от 400 къщи са евакуирани , а някои домове са оповестени за негодни за живеене вследствие на дъждовете.

" Щетите, които виждам в Нелсън, са покъртителни и мисля, че ще ни трябват години, с цел да се възстановим ", сподели на конференция Алек Лувърдис – чиновник от отделение на „ Гражданска отбрана “.

Метеорологичната работа „ Метсървис “ заяви, че от вторник насам в Нелсън са паднали 172 милиметра дъжд , което е повече от два пъти спрямо нормата за август. Още 190 милиметра дъжд се чака да се излеят по хълмовете край Нелсън през утрешния ден.

Местните поданици бяха посъветвани да пестят водата поради проблеми с градското водоснабдяване.

Службата за гражданска отбрана предизвести хората да стоят надалеч от брега, тъй като тук-там се чакат триметрови талази .

Специалисти отдават извънредно дъждовното време на въздушен поток от водна пара или на „ атмосферна река “ над страната.

Над Северния остров също се изляха поройни дъждове през последните 24 часа, някои дребни селища се оказаха изолирани, имаше и наводнени къщи, което наложи евакуация.

Предупреждението за порои остава в действие до среднощ през днешния ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР