Пролетта е време за съживяване не само на градинските растения,

...
Пролетта е време за съживяване не само на градинските растения,
Коментари Харесай

Пролетно пресаждане на стайните растения

Пролетта е време за възкръсване освен на градинските растения, само че и за нашите домашни питомници в саксии. Дали се нуждаят от присаждане, можете да прецените по няколко признака. Първият е положението на кореновата система – в случай че тя е изпълнила цялата саксия и даже наднича през дренажните отвори, значи е време, да им осигурите повече пространство. Вторият е, да вземете поради размера, възрастта и темпа на повишаване на растението. Младите и бързорастящи питомци, би трябвало да се присаждат годишно, а по-възрастните - един път на 2-3 години.

Растенията, които населяват прекомерно огромна саксия, може да не се наложи да присадите в течение на 4-5 години. Ежегодно обаче е належащо, да сменяте повърхностния пласт почва, тъй като точно в него се натрупват нездравословни останки от подхранващите торове и чешмяната вода.

При пресаждане би трябвало да следвате няколко елементарни правила:

Новата саксия би трябвало да бъде единствено няколко сантиметра по-широка от кореновата туфа. Схващането, че колкото по-голям е съда, толкоз по-добре ще се развива растението, е неправилно. В реалност то черпи нужните му субстанции единствено от тази почва, която е в директен контакт с корените му. Неизползваният размер се спарва и развива болестотворни бактерии, които вредят на питомника.

Необходимо е да подготвим растенията за пресаждането. Около месец преди този момент, би трябвало да стартираме да ги подхранваме, защото след промяната на саксията това не се предлага най-малко за интервал от 2-3 седмици и питомниците евентуално ще стартира да страдат от дефицит на минерали. До деня преди пресаждането се поливат регулярно.

Някои типове растения (например Аспарагусите) образуват прекомерно огромни корени. Добре е да ги подрязвате при всяко присаждане – наложително изпод, а при нужда и в профил.

За да придадем на стайните цветя по-красива форма и с цел да сгъстим короната им, се постанова да подрязваме и прищипваме надземните елементи. Най-добре това да се прави през май, защото растежа на новите филизи стартира с удължаването на деня. Не единствено за красота, само че и за здраве е добре да се отстранят всички остарели, развалени и слаби елементи на растението с изострен нож. Задължително предписание е резитбата да се прави на пъпките, които са ориентирани на открито. В противоположен случай издънките, ще порастват към стеблото, което е освен неестетично, само че и нездравословно за растенията, защото ще получават по-малко светлина и ще се развиват неприятно.

С прищипването се форсира растежа на питомника и му се придава мечтаната форма. В този случай се отстраняват ръчно единствено връхчетата на филизите.

Пролетта е най-подходящото време и за размножаване на растенията, които пускат издънки, образуват туфи или „ детки ”. По време на пресаждането младите елементи се разделят от остарялото растение и се засаждат в обособена саксия. Кореновите туфи нежно се се разрохкват с пръсти и се разделят посредством тръскане. Ако корените са мощно преплетени, се разрязват с нож, а наранените елементи се дезинфектират с прахуляк от дървени въглища.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР