Пролетта е време за пробуждане, радост и красота. През този

...
Пролетта е време за пробуждане, радост и красота. През този
Коментари Харесай

Пролетни алергии при деца - видове и симптоми

Пролетта е време за събуждане, наслада и хубост. През този сезон всичко оживява още веднъж, студените и сиви пейзажи се трансформират в цветни и кичести. Дните се удължават, цветята разцъфват, a децата играят до късно на открито. Във въздуха се носи мирис на прохлада и за някои това е въплъщение на парадайса. За други обаче, не напълно.

Ако имате деца, ви съветваме да наблюдавате деликатно дали не демонстрират признаци на пролетна алергия. Особено зорки би трябвало да бъдете при положение, че в фамилията ви има алергични към полени. За да сте сигурни по какъв начин да реагирате съответно и бързо на пролетните алергии при децата, прочетете тази публикация. В нея ще ви разкажем за типовете и признаците им, както и за това по какъв начин да ги овладявате и контролирате.
Какво съставляват пролетните алергии
С настъпването на пролетния сезон въздухът се насища с пъстър прашец, който може да бъде дразнител за човешкото тяло. По тази причина се появява и най-разпространеният тип алергия - поленовата. Други стимуланти за активирането на неприятни алергични признаци могат да бъдат домашната прахуляк, слънцето и козината на животните.

Пролетните алергии са естествена защитна реакция на организма по отношение на дразнители от околната среда, които откакто попаднат в организма, се явяват опасност за него. В резултат на това имунната система реагира и стартира да създава антитела (имуноглобулини), провокиращи отделянето на избрани молекули в кръвта, тъй че да се блокира действието на алергените.
Видове пролетни алергии при децата
С настъпването на пролетта се появяват някои постоянно срещани алергени, които могат да причинят дискомфорт освен на децата, само че и на множеството членове от фамилията.
Полени
Тичинковият прашец, прочут още като пъстър прашец или полен, стартира да се натрупва във въздуха сега, в който цветята, тревите, дърветата и плевелите се разбуждат от зимния си сън. Неминуемо всеки човек вдишва този пращец, само че полепването му по лигавиците се оказва дразнещо за някои хора. Има деца, които са извънредно чувствителни към цъфтящите растения. Организмът им реагира бурно, отделяйки огромно количество антитела. В мига, в който антителата се сблъскат с дразнителя, стартират да се задействат биологично дейни субстанции, които провокират неприятните чувства като раздразнение в гърлото, кихане, сълзене на очи и прочие
Плесени
Плесените могат да са както забележими за просто око, по този начин и забележими единствено под микроскоп. Съответно, в случай че не ги виждате, това не значи, че те не съществуват. Спорите от плесените могат да бъдат открити най-често във влажни пространства като баня, килер, мазе, както и на открито в градината, даже в сеното. Те също се разнасят във въздуха, само че за разлика от полените плесените се демонстрират по-късно през летните месеци, когато е горещо и влажно.
Кожни дразнители
Свръхчувствителността на тялото към разнообразни алергени може да се прояви и посредством появяването на обриви, сърбеж, зачервяване и формиране на петна по кожата. Причинители може да бъдат както досегът на полени и плесени с кожата, по този начин и задържането на скотски косми в дома или на откритото място, където детето играе. През пролетта доста домашни любимци стартират да сменят козината си и това се оказва мощен дразнител за по-чувствителните организми.
Пролетни алергии при децата - признаци
Общите признаци на пролетните алергии при деца не се разграничават от тези, засягащи по-възрастното население. В множеството случаи те не са животозастрашаващи, само че навременното им преодоляване и лекуване, както и съзнателното ограничение на директния достъп до алергени, може доста да облекчи неприятните чувства и да усъвършенства качеството на живот. В идващите редове ще изброим кои са най-често срещаните признаци на пролетните алергии, с цел да ви дадем насочна точка какви телесни промени да наблюдавате у детето си.
Сенна хрема
Полените са най-големите причинители на този вид пролетна алергия. Частици прахуляк и пъстър прашец навлизат в организма през носа и раздразват синусите. Това води до задръстване на носа, неочаквана поява на секрет, постоянно и трудноконтролируемо кихане. Допълнители признаци са сопнато и изсъхнало гърло и главоболие.
Алергичен конюнктивит
Появява се зачервяване и сърбеж на очите. Забележете, че се възпаляват и двете очи по едно и също време. Възможно е да наблюдавате отичане на клепачите, а в редки случаи и обособяване на секрет от слъзните канали. Конюнктивитът на двете очи е провокиран от полените във въздуха, които проникват през тях и водят до възпалението им.
Астматичен бронхит
Това е тежка форма на пролетна алергия при деца, която провокира кашлица със междинна до тежка активност. Възможно е да забележите обособяване на секрет, само че по-често е суха. При поява на подобен вид кашлица (която не е разследване от настоящо заболяване като простуда или грип) е значимо да заведете детето на доктор. Ако кашлицата не се овладее по съответен метод, е допустимо да прерастне в хронична поленова бронхиална астма (задух и хриптене).
Фитодерматит и фотодерматит
Има случаи, в които децата развиват кожни алергични реакции към растения и/или слънце. Наблюдава се появяването на дребни пъпчици по тялото или червеникави петна с друга величина. Най-често тези кожни обриви се развиват по откритите елементи - лице, ръце и крайници, които не са предпазени от досег до алергени и излагане на слънчеви лъчи.
Как да предпазите детето от пролетни алергии
Пълното елиминиране на алергичните реакции е невероятно, само че има има някои съществени похвати, с чиято помощ ще облекчите положението на детето си напролет и лятото.
Подберете облеклото му
Въздухът в дъждовните и влажни дни има по-нисък брой полени, само че за децата това е най-неподходящото време за игра на открито. Онова, с което можете да помогнете, е да облекчите въздействието на алергичната реакция, като държите детето настрани от другите типове дразнители. Това е допустимо посредством деликатен асортимент на облеклото и аксесоарите, с които то излиза на открито. Носенето на шапка и очила е добър метод да отбраните главичката и очите на детето. Ако сте забелязали, че елементарно се обрива, когато е допустимо, подбирайте облекла с дълги крачоли и ръкави, които да защищават крайниците от директен допир с растения, треви и слънчеви лъчи.
Чистете и проветрявайте дома си
За да не предизвикате алергични реакции у детето, би трябвало да проветрявате дома си, изключително местата, на които детето прекарва по-голямата част от времето си. Смяната на въздуха в стаите е добър табиет, само че би трябвало да знаете по кое време да го вършиме. Не проветрявайте заран сред 8 и 10 часа, тъй като по това време въздухът става още по-наситен с прашни частици и полени.

За да намалите броя на полените и плесените, в никакъв случай не ходете с външни обувки и облекла вкъщи. Не забравяйте да накарате детето да се преоблече незабавно откакто е прекарало известно време на открито, като добра концепция би било и да си вземе душ.

Ако сушите облеклата навън, по тях постоянно полепват прашинки от разнообразни растения и треви, което още веднъж може да провокира алергичен припадък.
Подсилете имунитета на детето
Алергични реакции могат да се появят и след срив на имунитета в резултат прекарана тежка простуда, грип или друго заболяване. Тогава организмът е извънредно подтлив на неподходящи външни въздействия. Независимо дали детето е склонно към алергии, или не, е значимо да поддържате имунитета му в добра форма напролет. Предлагайте му пресни и качествени храни, ограничете полуфабрикатите и включете детска хранителна добавка, обогатена с скъпи субстанции, витамини и минерали.
Доверете се на медицината
Лечението на пролетните алергии много постоянно разчита на противоаларгичните медикаменти. Когато признаците са мощни и влошаващи всекидневния живот, не бихте могли да овладеете обстановката единствено със съблюдаване на горните рекомендации.

Често алергените могат да нападат организма от началото на пролетта чак до есента. Тази продължителност може да бъде усложнена и от обстоятелството, че няма по какъв начин да знаете какъв брой мощна ще бъде реакцията на тялото. Съветваме ви да не отричате приема на противоалергични медикаменти, тъй като те могат да предотвратят възможни затруднения. Преди да се обърнете към тях, наложително се посъветвайте с доктор.
Направете на детето тест за алергии
Знаейки кое провокира пролетните алергии у детето, може да вземете най-хубавото решение за облекчаването на признаците. За да знаете сигурно пред какви алергени се изправя незрелият му организъм, наложително се посъветвайте с алерголог, който да ги откри. За задачата се прави тест, като експертите предлагат той да се извърши, откакто детето към този момент е навършило 3 години. Причината за това е, че до навършване на тази възраст може елементарно да се заблудите, че има алергия, а в същина да е единствено реакция от простуда. Тестът е значим, с цел да се предпише подобаващата за вашето дете имунотерапия.

Обикновено алергиите са генетично заложени и не може авансово да се планува дали и по кое време ще се проявят. Важното е в точния момент да вземете ограничения и да се консултирате със експерти, с цел да съумеете да предотвратите възможен неприятен процес на алергията. Вместо да се чудите какво се случва с детото ви и по какъв начин да му помогнете с домашни средства, реагирайте незабавно и се свържете с доктор.

В последна сметка, не трябва да забравяме, че алергиите са постоянно срещано положение. Медицината напредва с всеки минал ден и за доста от паниките ви има решение. Важно е да не приемате алергичните признаци с суматоха, а със успокоение. Децата се учат от вашите реакции и от това по какъв начин гледате на света и зараждащите проблеми. Ако научите детето, че алергията не е страшна, то ще мине през нея с по-голяма лекост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР