Пролетта е любим сезон за мнозина, но алергичните познават добре

...
Пролетта е любим сезон за мнозина, но алергичните познават добре
Коментари Харесай

Диетологът д-р Стоянова съветва: как да се храним правилно при пролетни алергии

Пролетта е обичан сезон за мнозина, само че алергичните познават добре чувството за непрекъснато запушен нос, сълзящи и подути очи, сърбежи по кожата, кашлица, хрипове и други сходни признаци на присъщата за сезона пролетна алергия.

Алергиите са мощно генетично обусловени – в случай че родителите ви са алергични е доста по-вероятно и при вас да се прояви алергия.

Повечето алергии се появяват още през детството, само че при някои хора се развиват по-късно - след излагане на фактори на околната среда, които отключват алергичната реакция.

Сред най-често срещаните причинители на алергии са: цветният прашец от треви, дървета и плевели, спорите в почвата, акарите в прахта и алергените на хлебарките, белтък, отделян от козината на котки, кучета и гризачи.

Най-честите алергии при децата

Алергиите провокират инфекциозен отговор на организма, който е като тленен огън. Ако можете да го поддържате тленен вместо пламнал, ще се чувствате доста по-добре. Започвайки да пиете медикаментите по-рано, ще намалите риска признаците ви да се засилят.

Сезонът на пролетните полени стартира доста по-рано, в сравнение с си мислят множеството хора.

Полените стартират да изпълват въздуха още когато времето се затопли дотолкоз, че дърветата едвам стартират да напъпват. Важно е също по този начин да се изключат високоалергенните артикули от менюто, и да се натъртва на тези с ниска или нулева степен на алергенност.

Ето и самобитни рекомендации за хранене в сегашния сезон, с цел да понижим риска от алергии и да се радваме на слънчевите дни без терзания.

Как да се оправим с алергията и по какъв начин да не я влошим още повече

Такава храна е киселото мляко . Киселото мляко има пробиотично и антиалергично влияние върху организма. И въпреки всичко пробиотичните артикули, каквото е киселото мляко, кефирът или ферментирали зеленчуци (например зелето) съдържат естествени хистамини и могат да провокират противоположния резултат, другояче казано - да усилят алергичните реакции и признаци при някои хора. Затова бъдете деликатни и консултацията с доктор не трябва да се подценява.

 Thinkstock

Богатите на биофлаваноидът кварцетин храни, каквито са лукът, чесънът, зелето, горските плодове, карфиолът и абълките, понижават възникването и развиването на алергични реакции в организма.

Кимион и още 3 билки срещу алергии

 Thinkstock

Богатите на витамин С храни също имат изключителни противоалергични въздействия. Те усъвършенстват имунната отбрана на организма и са зложелател на хистамина – невротрансмитер, който предизвиква алергични реакции като хрема, сърбеж в очите, кихане и други Проучванията показват, че витамин С понижава равнищата на хистамин до 38%, а дефицитът на витамин С може да докара до увеличение равнищата на хистамин в кръвта. Богатите на витамин С храни, каквито са ягодите, кивито, цитрусите, горските плодове са извънредно подобаваща храна за интервала на пролетта.

 Thinkstock

Куркуминът – дейната съставна част в куркумата, блокира освобождението на хистамин (вещество, предизвикващо алергични реакции), и по този начин предотвратява появяването на алергични признаци. Може да добавяте по малко куркума към всяка своя храна и сигурно ще намалите признаците на пролетна алергия.

Да преборим алергиите

 Thinkstock

Магнезият е минерал с релаксиращо деяние във връзка с мускулите и подкрепя работата на белия дроб. Проучванията при животни потвърждават, че дефицитът на магнезий може да увеличи равнищата на хистамин. Продуктите, богати на магнезий, са бадемите, тиквените и слънчогледовите семки, овесените ядки, броколите, листните зеленчуци и тъмният шоколад.

 Thinkstock

Стресът утежнява алергията

Омега-3 мастните киселини играят значима роля при битката с алергичните реакции в организма. Високото наличие на омега-3 мастни киселини в алените кръвни кафези или в диетата се свързва с по-малкия риск от развиване на сенна хрема. Проучване открило, че децата от гръцкия остров Крит, които ядат относително по-често и по-голямо количество средиземноморска храна (с високо наличие на омега-3 мастни киселини) са по-малко предразположени към развиване на алергии и астма. Установено е също по този начин, че постоянната консумация на омега-3 мастни киселини благоприятства и укрепва положението на сърцето, усъвършенства настроението и паметта.

 Thinkstock

Най-странните алергии

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР