Пролетните класики отминаха, а с това идва ред и на

...
Пролетните класики отминаха, а с това идва ред и на
Коментари Харесай

Тадей Погачар срещу света - Джиро Д`Италия превю

Пролетните класики отминаха, а с това идва ред и на първата огромна обиколка за сезона, а точно Джиро Д'Италия. Борбата за розовата фланелка ще започва на 4-и май, а колоната ще финишира в Рим на 26-и май, откакто измине общата отдалеченост от малко над 3400 метра. Основният въпрос преди старта на Обиколката на Италия е един – има ли кой да спре Тадей Погачар?

Първо обаче ще разгледаме какво оферират уредниците като трасе на 107-то издание на Джирото. Разбира се, както традицията повелява в огромните обиколки – предстоят 21 стадия с два почивни дни. Състезанието няма по никакъв начин лек старт със спринтьорски стадии, първият ден хълмист терен чака колоната, а още във втория стадий те ще финишират на нанагорнище. Само пет стадия в тазгодишното Джиро завършват на нанагорнище, като също така има и два самостоятелни часовника – седми и четиринадесети стадий, като първият е със сериозната дължина от 40,6 километра, а във втория дистанцията е 31,2 километра. И двата ще изиграят основна роля в определянето на огромния победител.

Другите стадии, за които би трябвало доста да са внимава са осми, петнайсти, както и серията от поредните шестнайсти и седемнайсти стадий, а в случай че генералното класиране към момента не е завършено и двайстия стадий може да се окаже съдбоносен. В последния ден преди парадния стадий в Рим, ще се премине на два пъти „ Monte Grappa ” - нанагорнище с дължина от 18 километра със междинен надолнище от 8% и оптимален 14%. Фактор обаче е, че няма да се приключи на върха на едно от прекосяванията, само че те са събрани в последните 100 километра, като последните 30 са втурване. За „ кралски стадий “ разногласието е сред 15 и 17, като първият от тях е цели 222 километра, а колоездачите ще преминат повече от 5400 метра денивелация. Има пет изкачвания, като последните две действително са серия, а преди тях се минава митичното Мортироло. В 17 стадий пък също има пет изкачвания, като още от старта колоната потегля нагоре по първото затруднение. В 159 километра са събрани 4200 метра денивелация.

Разбира се, кой ще бъде „ кралски стадий “ ще избрани държанието на колоната и тяхното каране в обособените дни.

Малко повече информация за стадиите:

Претендентите за генерално класиране:

Тук още веднъж се връщаме на въпроса има ли кой да спре Тадей Погачар. Словенецът влиза като безспорен любимец в конкуренцията, откакто в Джирото липсват някои от най-големите имена като Йонас Вингегор, Ремко Евенепул и миналогодишния победител Примож Роглич. Дори спечелилият от 2022-а година Джай Хиндли и този от 2021-а Еган Бернал ще се концентрират върху присъединяване в Тур дьо Франс. Единственият предходен победител от Обиколката на Италия, който ще вземе присъединяване и в тазгодишното издание, е Найро Кинтана. Колумбиецът завоюва Джирото през 2014-а година. Все отново ветеранът не е измежду огромните претенденти за положително показване в генералното класиране.

С такава цел на старта в Италия ще са Герайнт Томас, Бен О'Конър, Даниел Мартинес, Ромен Барде, Киан Уитдебрукс и други. Внимание би трябвало да се обърне на Анотнио Тибери от „ Bahrain – Victorious ”, който ще си партнира с Дамиано Карузо. Интересното е, че „ BORA ” разчита единствено на Дани Мартинес, до момента в който Александър Власов, Емануел Бухман, Джай Хиндли и Примож Роглич пропущат Обиколката на Италия. На пръв взор от немския отбор можеха да хвърлят повече сили в спечелването на Джирото, само че явно огромната цел е Тура. Тимен Аренсман може да е скритият коз на „ INEOS ”, в случай че 38-годишният Томас не направи мечтаната обиколка.

„ Quickstep ” пък ще разчитат на етапни победи, като с изключение на Ремко, обиколката пропуща и Микел Ланда. Маури Ванзевенант може да се опитва за генерално класиране, само че по-скоро белгиецът ще търси етапни изяви от откъсвания. Жулиан Алафилип също е в състава, пробвайки се да се върне към най-хубавите си дни. Любопитно е и по какъв начин ще се показват Алексей Луценко и Хуан Педро Лопес и в каква точна роля ще бъдат те. Връщаме се още веднъж на Тадей Погачар, който има едвам 10 спортни дни от началото на сезона, а към този момент против името си има 6 победи. Той завоюва Страде-Бианки, четири стадия в Обиколката на Каталуния (както и генералното класиране), плюс триумфа в Лиеж-Бастон-Лиеж през април. 25-годишният словенец дебютира в Обиколка на Италия, само че зад тила си той към този момент има две победи в Тур дьо Франс.

Кои са спринтьорите?

Отново някои от топ имената липсват, що става въпрос за спринтьори. Примери за това са Яспер Филипсен и Тем Мерлие, които пропущат Обиколката на Италия. Все отново Кейдън Гроувс, Фабио Якобсен, Джонатан Милан, Алберто Дайнезе, Олав Кой и Кейлъб Юън са част от спринтьорите, които ще спорят за етапни победи и цикламеното трико. Фернандо Гавирия и Фил Баухас също са измежду започващите спринтьори. И други хора с добър спринт могат да се включат в битката и събирането на точки, като Биниам Гърмай.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР