Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние

...
Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние
Коментари Харесай

Прокуратурата мотае проверката за апартамента на Горанов

Прокурорската инспекция за закононарушение по работа и търговия с въздействие против финансовия министър Владислав Горанов продължава да е висяща - макар обещанието на основния прокурор Сотир Цацаров да завърши бързо. От ноември м.г. Горанов е обект на инспекция поради първокласния апартамент на предприемача Иван Сариев, в който министърът от години живее със фамилията си гратис. 

Според осведомителната система на прокуратурата на 21 март преписката е била изпратена в Специализираната прокуратура. " Очакват се материали от различен орган за решение на преписката ", гласи известието за статуса й. Възможното пояснение за какво досиетата са в спецпрокуратурата е, че тя се занимава с корупционните закононарушения на хората от властта и официално тя би трябвало да постави точката на проверката или да образува следствие против Горанов. Тъй като говорителката на спецпрокуратурата Сийка Милева не дава отговор на телефона си, на 9 май " Сега " изпрати на работния й имейл въпроси за хода на инспекцията. Отговори още няма. Питането беше какво прави спецпрокуратурата по случая, има ли постановление за отвод или за формиране на дело. Ако да - с какви претекстове. Ако инспекцията продължава, какво постанова това и по кое време се чака да завърши.

Първоначално от прокуратурата се оправдаваха, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия има ли спор на ползи в проблема и едвам тогава ще решат преписката му. На 1 март КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. С което оневини министъра  след абсурда с гратис населявания имот от 180 кв. м в затворения комплекс в София. А прокуратурата към момента протака инспекцията. Няма данни да се е възползвала и от правото си да нападна в съда решението на КПКОНПИ.

Скъпият парцел, населяван от министъра и фамилията му безплатно, е благосъстоятелност на предприемача Иван Сариев - кръстник на Горанов и на децата му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 година, когато Горанови към този момент живеят в парцела на Сариеви. Според версията на министъра мотивът да се реалокират в непознатия апартамент било пернишкото земетресение от май 2012 година Преди него Горанов и фамилията му живеели на 10-ия етаж. Но земният трус по този начин уплашил брачната половинка му, че нямало по какъв начин да останат на високия етаж. Горанов споделил това със Сариев. И предприемачът му предложил да се реалокират да живеят в притежаван от фамилията му апартамент, който не се употребява.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР