Прокурорската колегия на ВСС прие на свое извънредно заседание декларация

...
Прокурорската колегия на ВСС прие на свое извънредно заседание декларация
Коментари Харесай

Прокурорската колегия срещу Божков: Незаконното проследяване на прокурор е криминален натиск

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри на свое изключително съвещание декларация в символ на митинг против публикуваните фотоси на прокурор Ангел Кънев от Спецпрокуратурата, оповестени в обществената мрежа в профила на обвинения Васил Божков, който се укрива в Дубай.
Разследваният по 18 обвинявания пусна снимки на прокурора, който е наблюдаващ по делото му, от които е видно, че Кънев е бил наблюдаван през целия ден.

По този мотив прокурорите от Висш съдебен съвет заявяват, че поддържат прокуратурата за предприемане на нужните ограничения за гарантиране сигурността на магистратите, които извършват своите отговорности по закон, тъй като неприемливият напън към този момент е прераснал в престъпен.

" Действията на Прокуратурата на Република България против корупцията и проведената престъпност предстоящо провокират опити за политически, стопански, медиен, а към този момент и за престъпен напън. Незаконното следене и снимане, както и публикуването на фотоси на прокурор от профилираната прокуратура при осъществяване на служебните му отговорности е недодялан и неприемлив напън във връзка с съответния магистрат и против независимостта на прокуратурата, част от правосъдната власт.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет показва безпрекословна поддръжка към твърдите и безкомпромисни дейности на прокуратурата против всеки опит за напън, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на сходни действия. Извършителите на сходни актове против върховенството на правовия ред би трябвало да бъдат преследвани с цялата суровост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на нужните ограничения за гарантиране сигурността на българските магистрати при осъществяване на законовите им пълномощия в отбрана на техните ползи. ", гласи текстът на декларацията.

Декларацията ще бъде изпратена до представителите на Европейска комисия у нас, на държавите-членки на Европейски Съюз, на Съединени американски щати и на Обединеното кралство.

Документът е признат в сходство с механизъм за обществена реакция на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет при положение на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР