Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор

...
Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор
Коментари Харесай

ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София Невена Зартова

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет образува дисциплинарно произвеждане против районния прокурор на София Невена Зартова. Предложението бе направено от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То бе направено въз основа на отчет от тематична проверка на работата по организацията, управлението и контрола на активността на Софийската районна прокуратура (СРП) от 1 януари 2022 година -  до 31 юли тази година.

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е направил 58 инспекции на прокурори от СРП.

Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушавания или нарушавания на организацията на работата. Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ поради пропуски в работата.

В предлагането се показва, че неналичието на съответна реакция в тези случаи от страна на административния началник на СРП ускорява недоволството на жителите и се отразява отрицателно върху престижа на правосъдната власт.

Проверени са и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала управление и контрол. Заключенията на ревизиращия екип са, че следствията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало безучастие, постановления за удължение на законоустановения период от упълномощени от нея заместител районни прокурори в СРП, което се явява в несъгласие със закона, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР