Прокурорската колегия на ВСС е компетентна, каза председателят на Върховния

...
Прокурорската колегия на ВСС е компетентна, каза председателят на Върховния
Коментари Харесай

Шефът на ВАС: Прокурорската колегия е органът, който избира Сарафов

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е способена, сподели ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Той добави, че в случай че решението на колегията се апелира, то Върховен административен съд ще има последната дума, предава Българска телеграфна агенция.

" Важният въпрос е да преценим дали имаме празнота в закона, или не. Аз съм безапелационен, че празнота в закона няма, тъй като това е написано в самия закон. Отваряме главата, която касае статута на магистратите. Там са уредени разнообразни процедури по отношение на административните ръководители. Председателят на Върховен касационен съд, на Върховен административен съд, основният прокурор и шефа на НсЛС, са административни ръководители. Тримата огромни са магистрати, административни ръководители и членове по право във Висш съдебен съвет. Въпрос на спор е нормата, където няма изключване на тримата огромни. Там категорично е планувано, че при предварително преустановяване на пълномощията съответната гилдия избира краткотрайно изпълняващ ", добави той.

Снимка: БТА

С 11 гласа " за " членовете на Пленума на Висшия правосъден съвет одобриха да разискват импортираната от правосъдния министър Атанас Славов спомагателна точка, засягаща тематиката кой е способният орган, който дефинира изпълняващия длъжността основен прокурор.

Министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи при започване на съвещанието, че при разминаване сред легалността и легитимността, в обществото остава възприятие, че е победило друго, а не причините. Вчера той сподели пред медиите, че " Пленумът, в случай че счете, че той е законният орган, той следва да организира процедурата и да вземе решението. Ако имаме незапознат орган, взел решение, то е незначително, не може и не следва да породи правно деяние ".

Славов добави, че в случай че Пленумът на Висш съдебен съвет не вземе решение в този смисъл, то той ще апелира избора на Борислав Сарафов пред Върховен административен съд.

Атанаска Дишева от Съдийската гилдия счита, че не прокурорската гилдия, а пленумът на Висш съдебен съвет е трябвало да вземе решението за Сарафов.

" В Закона за правосъдната власт има празнина по въпроса какво се случва след предварителното освобождение на основния прокурор. Бях в постройката на Висш съдебен съвет предишния петък, разбрах за събирането на членовете на Прокурорска гилдия от медийно изказване на сътрудника Кузманов. Проведох диалог с ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и им споделих, че по този въпрос би трябвало да бъде събран Пленумът. По същия въпрос приказвах и с Магдалинчев, който съобщи, че Прокурорската гилдия е способена да се произнесе по този въпрос ", добави тя.

Снимка: БТА

На 16 юни Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реши, че краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този миг беше заместник-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа. Той ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет. Това се случи на идващия ден, откакто президентът разгласи, че е подписал декрет за освобождението на Иван Гешев от поста.

Междувременно пък някогашният представител на основния прокурор Сийка Милева благодари на медиите с преднамерено обръщение. Милева отива на работа във ВКП, откакто Сарафов я освободи от говорителската служба.

" Уважаеми медии, благодаря за разговора с вас, благодаря за взаимното доверие, благодаря за уроците! Научих, че диалогът с вас, пазителите на правото на осведоменост и независимост на словото, е извънредно значим за отразяване работата на Прокуратурата на Република България. Вие сте тези, посредством които ние поддържаме връзка с гражданското общество ", написа тя до средствата за информация. " Оставам прокурор по предопределение. Това е било и моето професионално качество от самото начало, в което ми е било предоставено да извършвам функционалностите на представител на основния прокурор ", прибавя тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР