Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа отново

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа отново
Коментари Харесай

Прокурорската колегия решава за назначаването на съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще прегледа още веднъж въпроса за назначението на арбитър Даниела Талева за проверяващ основния прокурор. Това сочи дневният ред на колегията, оповестен на уеб страницата на Висш съдебен съвет.

 

Членовете на колегията за повторно ще обсъдят тематиката, откакто преди три месеца откриха несъгласие сред Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), което съгласно тях беше спънка да вземат решение. Прокурорската гилдия изпрати мнение до Народното събрание, а по-късно народните представители одобриха съответните корекции в закона по отношение на Механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му.

 

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, определен на инцидентен принцип, който ще проверява основния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли сред 22 съдии, които са утвърдени по новата процедура, призната с промените в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, пред медиите и в наличието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

 

Първата кореспонденция е по сигнал от 7 юни против тогавашния заместник-главен прокурор и сегашен изпълняващ функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала шефът на пресцентъра на Прокуратурата ползва изявления, свързани с изказвания за имотни покупко-продажби на фамилията на Сарафов.

 

Предстои Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да назначи арбитър Талева за прокурор, а тя ще реши дали да образува досъдебно произвеждане по случая, или да приключи преписката.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР