Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще открие днес

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще открие днес
Коментари Харесай

ВСС дава старт на процедурата за наследник на Борислав Сарафов

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще открие през днешния ден процедура за избор на нов шеф на Националната следствена работа, който по закон автоматизирано става и заместник-главен прокурор по следствието.

Мандатът на настоящия шеф Борислав Сарафов изтича на 18 декември.

Право да издигат претенденти имат най-малко трима членове на Прокурорската гилдия, основният прокурор и министърът на правораздаването.

Мандатът е пет години. Борислав Сарафов има право да бъде повдигнат и за втори мандат.

Неофициално обаче в коридорите на Съдебната палата се приказва, че заместникът на Сарафов - Ясен Тодоров, някогашен член на Висш съдебен съвет, е любимец за поста.

 

 За да има избор, един от претендентите би трябвало да получи поддръжката на най-малко осем правосъдни кадровици. Избраният автоматизирано става и заместител на основния прокурор по следствието.

 

Прокурорската гилдия открива процедурата за нов следовател №1 десетина дни преди края на мандата на членовете ѝ.

 

Все още не ясно по какъв начин ще действа отсега нататък правосъдният кадрови орган, откакто последното Народно заседание по този начин и не избра своите представители, с цел да може на 3 октомври правосъдният кадрови орган да встъпи в цялостния си състав.

 

 Борислав Сарафов от 18 януари 2013 година е заместител на основния прокурор на Република България, а от 18 декември 2017 година шеф на Националната следствена работа.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР