Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно
Коментари Харесай

Борислав Сарафов бе избран за и.д. главен прокурор. Той сменя всички заместници

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши, че краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този миг беше заместник-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа. Той ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет.

Сарафов получи поддръжката на осем от деветте членове на колегията, “против ” гласоподава Пламен Найденов. Решението на колегията предстои на обжалване в 14-дневен период, съгласно Огнян Дамянов.

Членовете на колегията взеха решение, че те са органът, който би трябвало да избере изпълняващ длъжността основен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това одобриха, че този избор ще стане всред заместниците на освободения предварително от поста Иван Гешев, а критерият, който ще употребяват, е старшинство. 

Така всред Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместител Пламена Цветанова тази заран е поискала да бъде освободена от поста.

След избора Борислав Сарафов сподели, че осъзнава голямата отговорност, с която е претрупан. Дълбоко уверен съм, че прокуратурата неотложно би трябвало да стартира съответните промени. Цялото общество видя, че прокуратурата има потребност от нов път, по който да тръгне, сподели той.

Сарафов заяви, че още през днешния ден ще предложи промяна на всички заместник-главни прокурори.

“Тъй като те демонстрираха своята персонална обвързаност към господин Иван Гешев, в това число към тези практики, които всички ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не смятам, че актуалните заместник-главни прокурори, без изключение, могат да бъдат отделени от господин Гешев. След като той към този момент не е част от прокуратурата на Република България или най-малко не е основен прокурор, те не могат да останат и да извършват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, подкрепяйки го безусловно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, те не могат и нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори “, безапелационен бе новият изпълняващ длъжността обвинител №1.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР