Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че изпълняващ

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че изпълняващ
Коментари Харесай

Борислав Сарафов поема поста и. д. главен прокурор. Ще преценява за поисканите имунитети

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши, че изпълняващ длъжността на основен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този миг беше заместник-главен прокурор и шеф на националното разследване. Той ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет.

Сарафов получи поддръжката на осем от деветте членове на колегията, " срещу " гласоподава Пламен Найденов. Решението предстои на обжалване в 14-дневен период , съгласно Огнян Дамянов

Членовете на колегията взеха решение, че те са органът, който би трябвало да избере изпълняващ длъжността основен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това одобриха, че този избор ще стане всред заместниците на освободения предварително от поста Иван Гешев, а критерият, който използваха, е старшинство. 

Така всред Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместител Пламена Цветанова тази заран е поискала да бъде освободена от поста.

Заседанието идва, откакто нощес президентът Румен Радев подписа декрет за предварителното освобождение на Иван Гешев от поста началник на държавното обвиняване. А в понеделник Пленумът на Висш съдебен съвет го уволни с внушително болшинство.
ПРЕЦЕНКА
След избора Сарафов разяснява, че „ последният месец сподели ясно нуждата и потребността от промяна. Първата среща, която ще предизвиквам, ще бъде точно с министъра на правораздаването. С него ще обсъдим какви са опциите да помогнем на прокуратурата, тъй като прокуратурата има потребност от помощ “.

Сарафов, който след гърмежа против кортежа на Иван Гешев на 1 май влезе в изострен спор с него, съобщи още, че не може Гешев да го няма , само че да останат " гешевчетата " по места. " Т ези, които подчиниха прокуратурата в персоналния интерес на някогашния основен прокурор, или в своя персонален интерес, би трябвало да намерят своето място и предопределение другаде, а може би не в прокуратурата, тъй като прокуратурата не може да продължава по този метод – като една капсулирана, самовъзпроизвеждаща се система, която работи в интерес или на основния прокурор, или на съответните дерибеи по места ", счита Сарафов.

И. д. основен прокурор заяви, че още през днешния ден ще предложи подмяната на всички заместник-главни прокурори, защото съгласно него те са посочили персоналната си обвързаност към Иван Гешев. " Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, подкрепяйки го безусловно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, тъй като аз имам информация от сътрудници какво се е случвало, те не могат, нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори ", означи той.

Сарафов съобщи, че с изключение на краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, остава отпред и на Национална следствена служба с мандата си на шеф.

" Не споделяме нищо за депутатските имунитети – дали са обосновани, дали са част от политическите закачки на някогашния основен прокурор с политиците, ще бъде преценено занапред " , разгласи Сарафов и посочи, че в случай че назначи проверка по тези каузи, тя ще обхване срочност, ритмично на следствието и има ли интервали от година, година и половина, в които не е извършване нищо по тях.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР