Прокурорите желаят възходящо и устойчиво развитие на съдебната система, каза

...
Прокурорите желаят възходящо и устойчиво развитие на съдебната система, каза
Коментари Харесай

Владимир Николов, Асоциация на прокурорите: Не трябва коренно да се променя балансът в състава на ВСС

Прокурорите желаят възходящо и стабилно развиване на правосъдната система, сподели ръководителят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов на полемика за измененията в Конституцията.

Искаме съвременна и отчетна прокуратура и правосъдна система, които да са в услуга на жителите. Искаме да сме деен индивид на тази промяна и да участваме като сътрудник в бъдещи полемики. Ние желаеме не по-малко от всеки жител да имаме това, което всички заслужават - европейско развиване на страната, сподели Николов.

Вместо да се занимаваме със същностите въпроси, всичко се персонифицира към фигурата на основния прокурор, счита Владимир Николов.

" Искаме Висш правосъден съвет (ВСС), който да въплъщава единственото на правосъдната власт и да е поръчител за нейната самостоятелност ", сподели той.

Всички би трябвало да осъзнаят своят отговорност, с цел да имаме съвременна, обществена и отчетна прокуратура, разяснява Николов. 

Според него не би трябвало радикално да се трансформира салдото в състава на Висш съдебен съвет. Николов уточни, че сега това е направено, а с новите промени това може да породи въпроси. Ще се получи дисбаланс в новия Висш съдебен съвет и това не е в полза на никого, сподели той. 

Българските прокурори могат да носят отговорност за това системата да се ръководи законосъобразно, транспарантно, и няма по какъв начин да  бъдат заобиколени в този развой, сподели Николов. Според него е значимо по какъв начин ще се подсигурява вярното действие на системата.

Има надълбоко недоумение какво е надзорът за правда, разяснява още ръководителят на Асоциацията на прокурорите в България. Според него е по-добре нещата да бъдат написани по този начин, че да няма корист, само че ще се даде опция законодателят да дефинира тези случаи.

Въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба е приветствано от нас, съобщи Владимир Николов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР