Прокуратурата започна проверки за експлоатацията на язовир Студена и за

...
Прокуратурата започна проверки за експлоатацията на язовир Студена и за
Коментари Харесай

Прокуратурата започва проверки заради кризата с водата в Перник

Прокуратурата стартира инспекции за употребата на язовир " Студена " и за дейностите на администрацията в Перник и локалното ВиК сдружение поради водната рецесия, се схваща от известие на държавното обвиняване.

Окръжната прокуратура се е самосезирала и ревизира данните на районното министерство и Министерството на околната среда и водите за употребата на язовира източник на питейна вода за регионалния град. Районната прокуратура изследва дейностите на регионалната и на общинската администрация по Закона за водите, както и на ВиК – Перник.

Междувременно парламентарният ден през днешния ден стартира с нападки на Българска социалистическа партия към ръководещите поради рецесията в града. Перник е на режим от понеделник, като вода има от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа. За да разяснят обстановката в Народното събрание през днешния ден пристигнаха министрърът на околната среда и водите Нено Димов и зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков. От казаното от тях обаче се разбра, че към този миг страната няма какво да направи за разрешаването на казуса.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова се обърна към министрите с думите, че не сушата, а " некадърното ръководство във водния бранш " и безхаберието са причина за водния режим в града. " Прехвърлихте виновността с изключение на на ВиК (вчера беше уволнен шефът на пернишкото сдружение – бел.ред.), на кметове, на времето, дъждовете и снега, само че не поехте никаква отговорност за политиката на държавното управление на национално ниво във водния бранш. Сега ще вземете една-две оставки, с цел да потушите напрежението измежду хората в Перник и другите обитаеми места, само че това не взема решение казуса ", съобщи Нинова.

След като през вчерашния ден се разбра, че водата във вероятния различен водоизточник бент. " Долна Диканя " е негодна за пиянство, през днешния ден Николай Нанков заяви, че се чакат резултатите от втора проба за качеството. Нанков уточни, че размерът на язовира е 2.7 млн. куб. метра и те биха могли да бъдат преляти към " Студена ", само че пробите на ВиК – Перник демонстрираха, че водата не може да бъде употребена за питейни потребности.

" Чакаме в понеделник да излязат (проби – бел.ред.) от " Софийска вода ". Този източник, който кметът предложи, мъчно ще бъде въведен в употреба и осъществен ", съобщи още Нанков. Зам.-министърът добави, че през вчерашния ден е схванал от медиите, че проблеми с водата има освен в Перник. Още в понеделник ВиК сдружението на Ловеч заяви, че в града се вкарва воден режим като подаването прекъсва от 23.00 до 6.00 часа.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов сподели на чуването в Народното събрание, че с реализацията на плана за водна инфраструктура в Перник ще се понижат загубите на вода с 2.8 млн. куб. метра. Той увери, че водите от бент. " Студена " се употребяват предпочитано за питейно-битово водонсабдяване. От думите му се разбра, че Водноелектрическа централа " Студена " не е произвеждал електрическа енергия тази година. Една от версиите за намаляването на водата в бент. " Студена " е точно активност на водноелектрическата централа.

" През 2018-2019 година язовир Водноелектрическа централа " Студена " не е работил на енергиен режим ", сподели Димов и добави, че е прекратено подаването на вода в язовирите от региона за промишлено доставяне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР