Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбинаСпециализираната прокуратура разследва

...
Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбинаСпециализираната прокуратура разследва
Коментари Харесай

Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Специализираната прокуратура проверява Държавната организация за българите в чужбина по съмнения в корупция.

В понеделник, още в 7.44 часа сутринта, пресцентърът на прокуратурата осведоми, че следователи от СО-СП на Специализирана прокуратура правят процесуално следствени дейности на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на очевидци в границите на формирано досъдебно произвеждане за осъществени закононарушения по член 321,301,308,282 Наказателен кодекс. Разследването е обвързвано с активността на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) с ръководител Петър Харалампиев.

На място в централния офис на организацията, който се намира в постройката на президентството, влязоха проверяващи следователи, чиновници на Комисията за противопоставяне на корупцията, дойде екип и на Криминалистична лаборатория, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Харалампиев пое управлението на организацията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 година до май 2017 година, той бе заместител регионален шеф на област София, а преди този момент изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на фондация „ Българе “.

Според първичната информация ръководителят Харалампиев е арестуван по следствие за продажба на неистинен документи за български генезис на жители основно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хиляди евро броя.

Според Наказателния кодекс член 321 се отнася за формиране и управление на проведена незаконна група, санкционира се с отнемане от независимост от три до 10 години; член 301 - за рушвет, което се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лева; член 308 - документни закононарушения (подправка на документ се санкционира с отнемане от независимост до три години) и член 282 - закононарушения по работа (лишаване от независимост до пет години или пробация).

БГНЕС напомня, че още през февруари 2014 година инспекция в ДАБЧ сподели груби нарушавания при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в интервала от 2010 до 2012 има съвсем двоен растеж на броя на придобилите българско поданство на съображение български генезис. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български генезис е отказвано поданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правораздаването Илия Ангелов до основния прокурор, а инспекцията направена от Върховната административна прокуратура. /БГНЕС
 Петър Харалампиев Петър Харалампиев / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР