Прокуратурата във Варна е внесла обвинителен акт за замърсяването на

...
Прокуратурата във Варна е внесла обвинителен акт за замърсяването на
Коментари Харесай

Прокуратурата даде на съд бившия кмет на Варна Иван Портних за замърсяването на езеро

Прокуратурата във Варна е внесла обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията.

Обвинени са трима, измежду които е някогашният кмет на Варна Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност за това, че е позволил да бъдат нечисти морските води, което е довело до немаловажни вреди на околната среда, оповестяват от пресслужбата на институцията, представена от „ 24 часа “.

За това закононарушение Наказателният кодекс планува наказване „ отнемане от независимост “ от 2 до 8 години и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв..

На някогашния кмет на морския град е повдигнато обвиняване и че като длъжностно лице, не е положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството на предоставената му работа и от това е последвала забележителна щета в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай.

Наказанието за това закононарушение е от 3 до 10 години затвор. Останалите обвинени за случая са Ботьо Т., шеф на компанията, наета за консултантски, проектантски и инженерни услуги.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото сдружение, която е била един от членовете на държавната приемателна комисия, открила годността за прилагане на плана „ Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския регион „ Аспарухово “ в помпена станция и транспортиращ водопровод “.

Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвиняване за документна машинация в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай, за която наказването е „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години.

Досъдебното произвеждане е формирано през 2020 година по разказа на Националната следствена работа. Внесените в съда материали от следствието са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на правосъден състав от Окръжен съд – Варна и да бъде планувано разпоредително съвещание.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР