Прокуратурата в Париж разследва съмнителни финансови транзакции, свързани с най-богатия

...
Прокуратурата в Париж разследва съмнителни финансови транзакции, свързани с най-богатия
Коментари Харесай

Бернар Арно и руски милионер са разследвани за съмнителни имотни сделки в Куршевел

Прокуратурата в Париж проверява съмнителни финансови транзакции, свързани с най-богатия човек в Европа Бернар Арно и съветски предприемач на име Николай Саркисов.

Братът на Саркисов - Сергей - е основател на съветската застрахователна компания " РЕСО-Гарантия ". Фирмата е известна във Франция с това, че през 2019 година наема Никола Саркози с консултантски контракт за 3 млн. евро, а две години по-късно прокуратурата стартира следствие против някогашния държавен глава за пране на пари.

Според Le Monde в този момент проверяващите ревизират парични прехвърляния, свързани със комплицирана скица за покупка на парцели в ски-курорта Куршевел през серия сдружения, регистрирани в Люксембург, Кипър и Франция.

14 от парцелите се намират в Jardin Alpin - един от най-скъпите региони на Куршевел, и са оценени на 16 млн. евро. През 2018 година те са добити от компания на име La Fleche, за която френските управляващи имат данни, че принадлежи на Саркисов - макар че официално той не е вписан в регистрите ѝ.

La Fleche купува и още три други парцела в Куршевел за 2,2 млн. евро, този път от компанията Croix Realty, чийто притежател още веднъж се оказва Саркисов през верига от други сдружения.

За да се финансират покупките, съгласно проверяващите, Бернар Арно е платил 20 млн. евро на Саркисов, като след това е станал действителен притежател на активите.

Според инспекцията на Tracfin, промяната на финалния бенефициент на покупко-продажбите цели прикриването точния генезис на средствата и идентифицирането на действителния покупател, миропомазан от всички покупко-продажби - т.е. Бернар Арно.

Ръководителят на първокласния конгломерат LVMH е притежател на имение и 5-звезден хотел в Куршевел Cheval Blanc. Според Le Monde той има мощна обвързаност към курорта, тъй като се е научил да кара ски точно там като дете.

Според изчисленията на службата, Николай Саркисов е осъществил облага от към 2 милиона евро.

Le Monde цитират близки до Арно, които настояват, че покупко-продажбите са осъществени в границите на закона.

Говорител на " Ресо гарнатия " твърди пред Guardian, че съветският предприемач в никакъв случай не се е срещал с Арно и няма връзка с описаната парична транзакция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР