Прокуратурата в Бергамо, Северна Италия, ще изслуша министър-председателя Джузепе Конте

...
Прокуратурата в Бергамо, Северна Италия, ще изслуша министър-председателя Джузепе Конте
Коментари Харесай

Разследват реакцията на COVID-19 в Италия, изслушват премиера

Прокуратурата в Бергамо, Северна Италия, ще изслуша министър-председателя Джузепе Конте в границите на следствие по въпроса за преодоляване на епидемията COVID-19, която аргументи гибелта на повече от 34 000 души на полуострова, оповестява Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС.
Магистратите ще чуят показанията и на двама министри - на опазването на здравето Роберто Сперанца и на вътрешните работи Лусиана Ламоргезе.
В малко изказване за пресата в сряда вечерта Конте съобщи: " Това, което би трябвало да кажа на прокурора, ще кажа на прокурора, не желая да приказвам авансово. Добросъвестно ще оповестя всички обстоятелства, които са ми известни. Изобщо не се тормозя ".
" Приветствам всички следствия. Гражданите имат право да знаят, а ние имаме право на отговор ", добави той.
Прокуратурата на Бергамо, епицентър на пандемията в региона на Ломбардия, организира няколко обособени следствия.
Конте и двамата му министри ще бъдат разпитани за това дали не е имало забавяне при реакцията на заболяването в района. Както и дали не е трябвало да се вземат превантивни противоепидемични мекри за двете най-засегнати общини - Нембро и Алцано Ломбардо, и включването им в така наречен " алена зона ".
Според специалисти, забавянето е довело до претоварване на здравната система и увеличение на смъртността в региона.
Целият въпрос се отнася до това кой от централното държавно управление или от Ломбардия е бил задължен сред 3 и 9 март да сътвори тази " алена зона ".
Президентът на Ломбардия Атилио Фонтана и неговият районен здравен консултант Джулио Галера бяха изслушани в края на май от прокуратурата в Бергамо. Те потвърдиха, че решението за основаване на " алената зона " зависи от държавното управление в Рим.
Правителство и водачите на Ломбардия отхвърлят обвиняванията.
Първите „ червени зони “ в страната бяха основани в края на февруари с решение на италианското държавно управление. В тях бяха включени няколко общини в Ломбардия, по-специално Кодоньо.
В началото на март епидемията продължи да се популяризира с две по-големи огнища в двете общини Нембро и Алцано, в департамента Бергамо. Научно-техническият комитет (CTS), който поучава държавното управление на Конте в битката с ковид, предложи да се сътвори " алена зона " и там, преценявайки, че обстановката " се е влошила в цялата Ломбардия ", до момента в който Институтът по опазване на здравето от своя страна предложи същата мярка на идващия ден в тези две общини.
Според италиански медии, Конте още веднъж се е срещнал с специалистите на 6 март, с цел да реши дефинитивно да вкара " алена зона " в цялата страна с декрет, подписан на 7 март и влезнал в действие два дни по-късно, като по този метод изгуби скъпо време, с цел да забави пандемията.
Роднини на жертви на ковид в Италия ще съдят властите
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР