Прокуратурата ще сезира Конституционния съд, ако всички предложения, свързани с

...
Прокуратурата ще сезира Конституционния съд, ако всички предложения, свързани с
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Да се разследва главният прокурор от полицай, посочен и избран пряко от министъра, е пряк път за политическа репресия

Прокуратурата ще сезира Конституционния съд, в случай че всички оферти, свързани с активността на държавното обвиняване и управлението й, бъдат утвърдени от депутатите. Това разгласи в парламентарните коридори зам. основният прокурор Борислав Сарафов преди съвещанието на правната комисия, представен от „ 24 часа “. Той посочи, че има доста забележки по доста от текстовете и може да приказва „ най-малко 15 минути, в случай че ми дадат тази опция “.

„ Намирам главната част от препоръчаните текстове за извънредно противоконституционни. Не единствено аз, сътрудниците, с които приказвам, смятат, че това е открит опит за преодоляване на правосъдната система и премахване както на основния прокурор, по този начин и на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Надявам се да не е по този начин и подбудите за това да се дължат на недотам положително познаване на закона, а не на сходни мисли “, съобщи Сарафов. Според него приемането на тези текстове ще е „ намерено потъпкване с кални ботуши на Конституцията “.

Сарафов счита, че с текстовете ще се даде опция основният прокурор да бъде отстраняван и без да има задоволително доказателства за обвиняванията против него. „ Имам опасението, че още в първите дни, в случай че сходен законопроект бъде признат, ще последват най-малко 70-80 сигнала, всеки от които ще е съображение за наказателно произвеждане, даже да няма фактология и доказателства “, предизвести заместникът на Иван Гешев.

Той не мисли, че основният прокурор е безотговорен. Не е безотчетен, той се регистрира и пред Народното събрание, с отчети и чувания, има и механизъм за търсене на отговорност, това го споделят и последните конституционни решения, настоя Сарафов. И напомни редицата органи, чиито мандати са изтекли, а Народно събрание още не е попълнил квотите си.

„ Не съм срещу да има механизъм за следствие на основния прокурор, искам да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, само че механизмите би трябвало да бъдат правилни и законосъобразни, не могат да бъдат разпра. Не могат да се одобряват текстове с презумпцията, че който и да бъде определен за основен прокурор, априори е нарушител и би трябвало да стартира разпра и да бъде подложен под напън, в това число политически “, добави Сарафов. И изясни – планувано е обвиняването да бъде разследвано от служители на реда от Министерство на вътрешните работи. „ И сега там няма механизъм за инцидентно систематизиране на каузи. Министерство на вътрешните работи е политически орган и се ръководи от съответен министър на вътрешните работи, който постоянно е политическа фигура. Това да се проверява основният прокурор от проверяващ служител на реда, посочен и определен директно от министъра, е директен път за политическа принуда “, счита Сарафов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР