Прокуратурата разследва хасковската многопрофилна болница за източване на Здравната каса.

...
Прокуратурата разследва хасковската многопрофилна болница за източване на Здравната каса.
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва МБАЛ–Хасково за отчетени, но неизползвани стентове

Прокуратурата проверява хасковската многопрофилна болница за източване на Здравната каса. При обиск на инвазивното поделение са открити 23 броя стентове, за които има подозрения, че по документи са сложени на пациенти.

В Инвазивната кардиология в Хасково годишно минават над 1000 пациента, на които са сложени стентове, с цел да живеят. Преди да бъде употребен, самият стент се съхранява в кутии.

Според прокуратурата в 23 от кутиите, които са открити, е имало стентове, които по документи към този момент са били сложени на пациенти, за което болничното заведение е получила пари от Здравната каса.

Стентът е специфична серпантина, която уголемява стеснения кръвоносен съд, с цел да стига кръвта до сърцето на пациента.

Според прокуратурата в 23 от случаите, процедурата не е осъществена, само че е платена от Здравната каса.

" Относно извършено лекуване, употребявани консумативи и медицински произведения, при осъществените такива инванзивни интервенции, интервенции, става въпрос за поставяни на стентове на пациентите на отделението”, съобщи прокурорът от Хасково Христина Жисова.

Според лекарите стентове, които не са били сложени на пациенти заради неспособност, са били непокътнати, с цел да бъдат поставени на различен болен. Практиката била наложена поради въведени предели от Здравната каса.

„ За мамене не мога да кажа нищо, тъй като стентовете са налични. Много е комплицирано, при незабавен болен, когато той има потребност от 5-ти стент, да желае, да се споделя, че той би трябвало да си го доплати”, изясни кардиологът доктор Георги Стамболийски.

По случая тече и вътрешна инспекция в болничното заведение.

„ Досега в никакъв случай не съм имал подозрение за сходно нещо. Това ми идва малко като гръм от ясно небе”, сподели доктор Георги Гелов, шеф на МБАЛ–Хасково.

Въпреки следствието, отделението по Инвазивна кардиология към хасковската болница продължава да работи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР