Прокуратурата повдигна обвинения за учишлена безстопанственост на бившия енергиен министър

...
Прокуратурата повдигна обвинения за учишлена безстопанственост на бившия енергиен министър
Коментари Харесай

Газовиците на ПП обвинени за над 80 млн. щети

Прокуратурата повдигна обвинявания за учишлена занемареност на някогашния енергиен министър в кабинета на Кирил Петков – Александър Николов, и на някогашния шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов за умишлена занемареност, нанесла вреди на страната за над 80 млн. лева при газовите покупко-продажби на „ смяната “.

Бившият зам.-министър на енергетиката Данаил Николов пък е упрекнат в длъжностно закононарушение.

Това стана ясно от брифинг на държавното обвиняване през днешния ден.

На Александър Николов и на Людмил Йоцов са повдигнати обвинявания в умишлена занемареност за това, че с безучастие те са заплашили активността на „ Булгаргаз “ като публичен снабдител.

Обвиненията към Данаил Николов са за това, че е превишил правата си, в качеството си на зам.-министър на енергетиката той отговарял за връзката сред Министерския съвет и „ Булгаргаз “.

Като цяло прокуратурата посредством специалисти е пресметнала, че нанесените вреди на „ Булгаргаз “ с тези дейности от април и май м.г. е била над 80 млн. лева

Дотук се стигна откакто предишното лято ГЕРБ сезираха Държавната организация „ Национална сигурност “ за подозрения, че след прекъсването на доставките от „ Газпром “,  страната ни е купувала съветски газ, само че през медиатори, което е оскъпило цената му с към 30%.

Преди дни от Агенцията са завършили инспекцията и материалите са били докладвани на прокуратурата.

След разбора им следовател от Националната следствена работа е предложил на наблюдаващия прокурор да бъдат повдигнати обвинявания на Александър Николов, който беше енергиен министър в кабинета „ Петков “ от квотата на „ ИТН “,  на заместника му Данаил Николов и на някогашния началник на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов.

Според адв. Ина Лулчева, защитничка на Ал. Николов, обвиняването е за това, че клиентът й е отказал газът от „ Газпром “ да се заплаща в рубли, каквито бяха новите условия на съветския холдинг.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР