Прокуратурата повдигна обвинения на 11 човека след акцията в НАП

...
Прокуратурата повдигна обвинения на 11 човека след акцията в НАП
Коментари Харесай

Арестуваните данъчни вземали между 500 и 5000 лева като подкуп

Прокуратурата повдигна обвинявания на 11 индивида след акцията в Национална агенция за приходите във вторник, заяви ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев.

Това е първата и най-голяма група от данъчни чиновници, взимали подкупи, разкрита от спецпрокуратурата и ГДБОП.

Акция против корумпирани чиновници на Национална агенция за приходите

Участниците в тази проведена незаконна група са на разнообразни равнища в Търговско дружество на Национална агенция за приходите София - дирекция "Оперативни инспекции "– от инспектори през ръководители екипи до началник-сектор, който е управлявал тази проведена незаконна група, сподели Гешев.

Досъдебно произвеждане е формирано преди месец.

Иван Гешев посочи, че с изключение на за подкупи, част от данъчните ще бъдат упрекнати и за пране на пари.

Арестуваните данъчни вземали сред 500 и 5000 лв., според от бизнеса на търговеца.

В домовете на данъчните са открити към 300 000 лв. и скъпи бижута. Ръководители на екипи, като се изключи че давали разпоредби по какъв начин да бъдат проверявани търговци, даже вземали движимости от обекти, които не можели да си платят желаните пари.

На разследвашите са съдействали хора, изнудвани за пари. Гешев подсигурява, че прокуратурата няма да допусне тези очевидци да бъдат "натискани ".

Зам.-ръководителят на профилираната прокуратура Димитър Петров, изясни, че за част от данъчните прокуратурата ще желае непрекъснати арести.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов акцентира, че за него елиминирането на тази група е било доста значимо.

Той напомни, че през 2015 година с решение на Министерски съвет е основан Център по противопоставяне на контрабандата, за да координира дейностите на правораздавателните институции и тези, които имат отношение към образуване фиска на страната и основаване на по-добри условия за по-добра събираемост.

„ Част от чиновниците на Национална агенция за приходите бяха ангажирани с това да получават информация за идни дейности на Контрабандния център и посредством медиатори да уведомяват заинтригувани лица”, сподели той.

По досъдебното произвеждане са употребявани целият набор от СРС. „ И това, което ни разрешава оперативно-издирвателната активност, с цел да фиксираме като доказателства към делото тези моменти, в които чиновници на Национална агенция за приходите предаваха такава информация на заинтригувани лица “, сподели Спиридонов.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР