Прокуратурата погна подземния бос Димитър Желязков-Очите. Години след като бездействаше

...
Прокуратурата погна подземния бос Димитър Желязков-Очите. Години след като бездействаше
Коментари Харесай

Сега ли си отворихте очите за Очите?

Прокуратурата погна подземния необут Димитър Желязков-Очите. Години откакто бездействаше и си затваряше очите за противозаконната му активност както в Бургас, по този начин и в целия район, управляващите се задействаха. Само че показно.

Цялата акция беше извършена на територията на три страни - България, Гърция и Турция. След като години наред Очите действаше безнаказано под носа на управляващите, внезапно босът бе разгласен за търсене. И то не какво да е, а с Европейска заповед за арест и с алена бюлетина на Интерпол. Защо?

Защо е нужно прокуратурата да подвига цялата тази пушилка към работа, която по принцип и по закон е длъжна да прави. Чии ползи обслужва цялото това раздуване на балона в медиите, обвързван с Очите? За да се измие срама, трупан с години, че полицията и прокуратурата са безсилни? Да се подсигурява съществено медийно внимание към Желязков и компанията му, което да бъде употребявано като аргумент в съда - публичният интерес в доста случаи надвива над персоналния. И с тези доводи да се желае непрекъснато задържане и тежки присъди? Или пък новоназначеният за заместител на основния прокурор доскорошен началник на спецпрокуратурата Иван Гешев генерира червени точки за предстоящ мандат на стола на Цацаров? Или това е едно прокурорско намигане към Очите - че е сгафил и да внимава повече. А може би всичко това взето дружно? Отговори за в този момент няма.

Факт е, че самият Гешев призна обществено пред публицисти, че Желязков ще бъде упрекнат като началник на проведена незаконна група, а следствието против него е почнало още през 2016 година След като 2 години прокуратурата работи по случая, за какво реши да изчака Очите да излезе от България, с цел да го разгласи за търсене? Та той ви беше на разположение до преди няколко дни? И даже ви пристигна на крайник в постройката на спецсъда и спецпрокуратурата в София, където свидетелства против Божидар Кузманов-Божо Кравата, упрекнат за стрелбата против него в Слънчев бряг в заведение " 4you ". Куршумите не съумяха да съборят за дълго Очите. Остава да мислим, че законът ще успее.

Впрочем, активността на несебърския необут стартира надалеч по-рано, още през 90-те, когато завзема пазара на опиати освен в Бургас, само че и в околните Сливен, Ямбол и покрайнината. Мафиотските саморазправи, разстрели и бруталните нарковойни от тези години към този момент са в предишното, само че още има хора, които помнят зверствата на Очите и хората му. Това остава в предишното, а сегашното е даже още по-цветно.

Митьо Очите в турски затвор е панорама, която доста хора по Черноморието биха желали да видят със личните си очи. Там той ще чака да бъде екстрадиран. Може да се съгласи непринудено, а може да изиска и да поостане, с цел да мине делото за екстрадиция, както си му е реда. Гешев чака Очите да избере първия вид - не тъй като се плаши доста от турски затвор, а тъй като нямал проблеми с репутацията си в България, а бизнесът му имал потребност от него.

В момента обвиняванията, по които работи спецпрокуратурата са за незаконна група, която се занимавала с рекет, телесни повреди и разпространяване на опиати. Освен това имало и палежи на коли и обекти, евентуално на съперници. В Бургаско всички треперят от Желязков. И с съображение, тъй като през тези години страната му разреши, затваряйки си очите, да го бетонира с въздействие.

Любопитен факт са три имена, които попадат в листата с разследваните за проведената незаконна група на Желязков. Двама от тях са общински съветници. Единият е Бенчо Бенчев от Българска социалистическа партия, който се прочу с Ролс Ройса си за 200 000 евро и в изявление за Нова Телевизия през септември 2017 година изрича популярна фраза: " Бенчо без Българска социалистическа партия може, само че Българска социалистическа партия без Бенчо не може. " Ще забележим кой без кого не може. Но забавно дали Бенчо без Очите може, тъй като от думите на прокурор Гешев излиза наяве, че двамата са имали алъш-вериш. В дома на Бенчев е открита " черна каса ", а в бележника имало бележки кой какъв брой дължи на боса Желязков.

Другото име на общински консултант е Пейко Янков от " Сила ". Той е наследник на някогашния ръководител на общинския съвет в Несебър и локален огромен предприемач Димитър Янков, който бе погубен със 7 патрона в главата през 2007 година Тогава стартира и политическата кариера на Пейко, който сега е разгласен за търсене. Семейството му се замогнало още през 90-те, когато се занимавало с казина и хотели по южното Черноморие и интензивно взело участие в приватизацията. Каква тъкмо е връзката и дали такава има, както настояват медийни изявления още от 2007 година, занапред ще се обяснява публично.

Сред имената на арестуваните в Истанбул българи е и това на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Нехрин Узун. Той е някогашен кмет на бургаската община Руен и два мандата депутат. Узун е бил в хотел " Рамада " на площад " Таксим " по време на среднощната акция на турската полиция против Очите.

Едва ли някои от тези власт имащи мъже се е оказал инцидентно в един хотел с Очите. Каква е била задачата на срещата, проверяващите още не разкриват обществено. Остава вярата, че най-малко са разкрили какво са правили всички тези хора там и имат доказателства за това. Не за друго, а с цел да не се стига до неоправдателни решения на съда в Страсбург, за които всички българи ще заплащат, в случай че прокуратурата отново се издъни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР