Прокуратурата подготвя искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредбата

...
Прокуратурата подготвя искане до Конституционния съд за тълкуване на разпоредбата
Коментари Харесай

Гешев пита КС за правомощията си, за да докаже, че те са ограничени |

Прокуратурата приготвя искане до Конституционния съд за пояснение на наредбата на чл.126, ал.2 от главния закон, която визира пълномощията на ръководителя на държавното обвиняване по надзора за правда. Причината е, че те са коментирани превратно през последните години само с политически цели.

Това разгласи Иван Гешев на конференция за правосъдната промяна и профилираното правораздаване.

" Правомощията на основния прокурор са много по-ограничени спрямо тези, на който и да е основен прокурор в Европейския съюз. Въобще не може да става въпрос за надзор върху съответни каузи, влияние върху вътрешното разбиране на магистрати или върху изхода по досъдебни производства. До това умозаключение доближиха и сътрудниците ни, изготвили самостоятелния разбор на структурния и функционален модел на прокуратурата благодарение на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия ", уточни още Гешев и уточни, че по този начин ще бъдат изключени " всевъзможни подозрения за неограничените благоприятни условия на основния прокурор и неспиращите политически внушения и операции на публичното мнение ".

Иван Гешев регистрира, че за 2019 година е бил сезиран по 36 досъдебни производства, като е постановена анулация на постановлението за преустановяване по 8 от тях. През 2020 година е сезиран по 31 случая, от които единствено по 13 е анулирано съответното разпореждане, което потвърждава изключителния темперамент на тези произнасяния.

" В нито един от тези случаи основният прокурор не е дал инструкции на наблюдаващите прокурори по следствието . Той не би и могъл по закон, защото управлението и контролът на следствието се реализира само от наблюдаващия ", сподели Гешев.

Гешев отговори и на апела на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов да си подаде оставката. Ще го направи " когато преценява, че не съм потребен на прокуратурата и че всичко това, тези неистини, които се изсипват, се окаже, че има нещо правилно ".

Без да спомене имена, Иван Гешев разгласи, че сега се води междуинституционна война, която прераства в персонална вендета и репресии против родственици на магистрати. В същото време се възраждали и проведената, и битовата престъпност. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР