Прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу санкционираният по американския

...
Прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу санкционираният по американския
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа да разследва Пеевски за Пандора и продажбата на имоти

Прокуратурата отхвърли да образува наказателно произвеждане против глобеният по американския закон " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски за продажбата на парцели за 20 млн. лв. и разкритията по досиетата " Пандора ", оповестява.

Прокурор Тодор Денков от Специализираната прокуратура е отхвърля да образува досъдебно произвеждане за 38 имотни покупко-продажби на Пеевски от края на 2021 година, които бяха осъществени през неговата компания " Интръст ". За покупко-продажбите на компанията на Пеевски първо заяви " Капитал ". Купувач на парцелите бе компанията " Стройко 2011 ", която дни преди договорката с Пеевски става благосъстоятелност на ММА боеца Севастиян Костов.

Прокуратурата афишира, че за имотните покупко-продажби е изискала информация от антикорупционната комисия, информации от ДАНС, Агенцията по вписванията и материали от Национална агенция за приходите.

Прокурорът разяснява, че покупко-продажбите са осъществени законно, върху парцелите не е имало наложени възбрани или други спънки за прекачване. По тези покупко-продажби липсват данни за осъществени досега заплащания от продавача към купувача, се вижда още от постановлението.

Прокурорът добавя, че съгласно договорите това ще става в идващите 2 години и акцентира, че такова отсрочено заплащане не е неразрешено нито по българското, нито по европейското законодателство.

" Липсват каквито и да е било справедливи дадености и благоприятни условия лицето Делян Пеевски, представляващите сдруженията и останалите посочени в сигнала лица да са имали опция да извършат данъчно закононарушение или друго закононарушение от общ темперамент, когато са изповядвали въпросните покупко-продажби ", написа прокурорър.

Прокурор Денков припомня, че глобите по закона " Магнитски " не не разрешават да се подписват покупко-продажби в България. Той добавя, че решението на държавното управление за сформиране на черните описи на глобените и свързани с тях е обжалвано пред Върховния административен съд, в това число от " Интръст " и това стопира осъществяването му.

Прокурорът цитира и решението на Върховен административен съд, с което решението на държавното управление за основаването на черния лист бе оповестено за незначително по тъжба на майката на Пеевски – Ирена Кръстева.

Сигналите до прокуратурата бяха подадени от Георги Георгиев от гражданското съдружие " Боец ".

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е отхвърли да образува дело и по разкритието на Bird.bg разгласи, че Пеевски не е заявил три свързани с него офшорни сдружения. Пеевски обясняваше, че офшорните му компании " в никакъв случай не са правили активност, не са имали активи и посредством тях не са реализирани каквито и да било покупко-продажби ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР