Прокуратурата опроверга твърденията, че повдигнатите обвинения на бившия енергиен министър

...
Прокуратурата опроверга твърденията, че повдигнатите обвинения на бившия енергиен министър
Коментари Харесай

Прокуратурата: Не е вярно, че обвиненията срещу Ал. Николов са заради отказа да се плаща в рубли - Темида

Прокуратурата опроверга изказванията, че повдигнатите обвинявания на някогашния енергиен министър Александър Николов ( " ИТН " ), заместника му Данаил Николов и някогашния началник на " Булгаргаз " Людмил Йоцов са поради отхвърли на страната ни да заплаща на " Газпром " в рубли за доставката на синьо гориво.

Ден по-рано тримата бяха за причиняване на вреди на държавния газов снабдител в размер на 88 млн. лева Обвиненията против тримата са свързани със закупуването на газ от медиатори, в това число от компанията " МЕТ Енерджи ", чийто шеф е бил Людмил Йоцов, малко преди държавното управление на Кирил Петков да го назначи за началник на " Булгаргаз ". Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай.

" Не дава отговор на истината, че обвиняването е за неприемането на новата схема за заплащания за целия оставащ период на контракта до 31.12. 2022 година сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром износ " в съветски рубли ", са безапелационни от държавното обвиняване.

От обясненията на прокуратурата излиза наяве, че обвиняването е за това, че откакто е бил препоръчан новият вид плащане, " съответните длъжностни лица не са подхванали необходимите действия за обезпечаване на различни доставки от търговци на природен газ по свободно контрактувани цени на проведения борсов пазар и извън организирания борсов пазар ".



" Същото стартира да се прави едвам в деня на прекъсването на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 година - за идващите дни до края на м. април 2022 година, както и за м. май 2022 година, което е сложило в риск осъществяването на отговорностите на  " Булгаргаз " ЕАД да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие контракти за доставка на газ са на доста по-високи цени , което е довело до ощетяване на " Булгаргаз " ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални дейности са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици още веднъж са били с първичен източник ООО " Газпром износ ", се споделя в известието на прокуратурата.

От него се схваща още, че държавното управление на Кирил Петков не е взимало решение по предлагането на " Газпром " и не е провеждано съвещание на Министерския съвет по въпроса.

Реакция

Бившият енергиен министър Александър Николов дефинира повдигнатите му от прокуратурата обвинявания като цялостни нелепости.

" Това, което се споделя - не мога да ги определям в правна форма, само че в човешка форма са нелепости ", разгласи той по Нова тв.

Николов е безапелационен, че при започване на войната българският консуматор е плащал най-евтин газ, " макар че потреблението в България зависеше над 90% от " Газпромекспорт " и това беше целеустремено направено от предишни държавни управления ". По думите му повода да се спре синьото гориво за нашата страна и Полша е, че тогава са изтичали договорите и на двете страни.

" Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, по какъв начин по този начин България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ ", запита Николов като прикани да бъдат прегледани търговите и комерсиалните процедури.

" Ако " МЕД Енерджи " са правили нещо, което е неправилно, за какво и все още доставят на " Булгаргаз "? Благодарение на несъответстващото държание през последните няколко месеца, в действителност се случва по този начин, че търговци като " МЕТ " и освен, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на " Булгаргаз ", уточни още ексминистърът.

Александър Николов счита, че обвиняването против него е било повдигнато, без да са направени всички материали по делото.

" Ясно е за какво става – влиза се в предизборна акция ", посочи той и добави, че избира да има проблеми с прокуратурата, само че да знае, че в предишното си е приключил работата и не е ощетил страната.

Позицията на " МЕТ Енерджи "

Последва и отговорът на " МЕТ ", в която се споделя, че компанията постоянно е работила в сходство с всички аспекти на закона и регулациите.

Ето какво още написа в известието им:

Дъщерното сдружение на МЕТ в България е основано през 2017 година Оттогава неведнъж сме доказвали, че нашата активност, начинания и проекти са ориентирани към развиването на българския енергиен пазар. Компанията е изцяло самостоятелна и не обслужва ползите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която МЕТ оперира.

Групата има продължително и доста наличие на европейските енергийни пазари. За осъществяване на активността си компанията има всички нужни лицензи от енергийните регулатори на страните от Западна, Централна и Източна Европа, като България не прави изключение. Класирани сме на 20-то място измежду най-големите търговци в холандския газов хъб (TTF) и сме измежду 5-те най-големи търговци в австрийския хъб (VTP).

През 2021 година МЕТ Енерджи Трейдинг България достави на страната ни 9,5% (319 млн. куб. м) от крайното ползване на природен газ за българската стопанска система. Изградили сме положителни партньорски връзки с компании от разнообразни браншове на българската промишленост, в това число металургията, хранително-вкусовата индустрия, керамиката и стъклото, хартията, строителните материали, химията, електропроизводството, газоразпределението и топлофикациите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР