Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ

...
Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини ГДБОП в натиск по делото за Хемус, Рашков заяви, че не знае за такъв

Прокуратурата упрекна ГДБОП в невиждан напън по делото за Автомагистрала " Хемус ". Това се случи по време на брифинг пред медиите през днешния ден. Според обвиняването наблюдаващият прокурор по делото е бил притискан да промени квалификацията на действието на единствения обвинен по проблема в по-лека.

По данни на прокуратурата наблюдаващият прокурор е бил извикан в постройката на ГДБОП. Според обвиняването там им е обяснено, че обвиненият по случая - Борислав Колев, е изискал да даде пояснения. При идването си обаче той декларирал, че е пристигнал по гледище на юриста си, обявиха от прокуратурата и прибавиха, че все пак разпитът е бил извършен. От обвиняването подчертаха, че бранителят упорствал за по-лека мярка.

" Поставя се изискване към наблюдаващия прокурор, в подмяна на пояснение на обвинения да не се стачкува мярката, да се промени квалификацията на действието в по-лека такава и такава каквато на процедура би довело до освобождението му от наказателна отговорност, както и през месец януари на обвинения да му бъде позволено от прокурора в СГП да пътува в чужбина ", съобщи Десислава Петрова - представител на Софийска градска прокуратура.

Междувременно наблюдаващият прокурор бил поканен на среща с шефа на ГДБОП.

" На тази среща шефът на ГДБОП Калин Стоянов с несъответствуващ звук се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя поставя завършек на следствието, като отхвърля да извърши настояванията на отбраната, както и че за това ще и бъде търсена отговорност ", съобщи Десислава Петрова.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че не знае за упражняван напън от страна на чиновници на ГДБОП.

" Не мога да позволи,че чиновник на Министерство на вътрешните работи може да принуждава прокурорски орган да прави едно или друго. По-скоро може да има противоположното в такива случаи. Да се разпорежда прокуратурата какво да прави чиновник на Министерство на вътрешните работи, а не противоположното. И ми се коства, че малко преекспонират служебните взаимоотношения, които по принцип съществуват в отношението разследващ-наблюдаващ прокурор. Спорове е имало и постоянно е имало и ще има ", сподели Бойко Рашков - длъжностен министър на вътрешните работи.

Според Бойко Рашков прокуратурата по време на служебното държавно управление постоянно е почнала да образува досъдебни производства против служители на реда.

" До момента ние не сме уверени, че нашата прокуратура с всичките си благоприятни условия оказва подпомагане по разкриването на истината за строителството на " Хемус ". Разбира се, и в някои други посоки - поправки на язовири, публични поръчки, озеленяване на автомагистрала, която не съществува ", разяснява Бойко Рашков.

От прокуратурата оповестиха, че е формирано досъдебно произвеждане за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни отговорности. Предвижда се отнемане от независимост от 1 до 6 години, допълниха от прокуратурата.

По тематиката работят: Йоана Миланова, Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР