Прокуратурата не е предала на Министерството на правосъдието (МП) общо

...
Прокуратурата не е предала на Министерството на правосъдието (МП) общо
Коментари Харесай

Прокуратурата си запазила хладилници, косачка и малък трактор от Бюрото по защита

Прокуратурата не е предала на Министерството на правораздаването (МП) общо 60 движимости на Бюрото по отбрана, измежду които 15 автомобила, косачка, хладилници и даже дребен трактор. Това заяви в изявление пред БНР новият правосъден министър Иван Демерджиев.

По думите на министъра, бюрото за отбрана, което неотдавна мина на послушание на министъра на правораздаването, работи без напрежение и земетресения. Той разяснява и делото за прехвърлянето на имуществото на Бюрото към министерството, формирано в Конституционния съд по искане на основния прокурор.

" Ако в действителност въпросът с прекачване на имущество от Бюрото е толкоз значим, че да се трансформира в парламентарен проблем, за мен поражда въпросът, за какво толкоз движимости са извадени от това имущество и са разпредели в разнообразни структури на прокуратурата. Става дума за над 15 автомобила и други движимости, в това число косачка и дребен трактор. Те са били зачислени на Бюрото и в този момент не се предават на министерството. От една страна се поддържа тезата, че въпросът с имуществото е парламентарен, от друга се твърди, че Бюрото може да е в министерството, само че без имуществото ", изясни министър Демерджиев.

Той напомни, че до 2014 година, когато Бюрото е било към правосъдното министерство и е разполагало с по-нисък клас коли и по-евтини движимости, са се охранявали два пъти повече лица от в този момент, когато има скъпи коли и техника.

" Тези движимости са за отбрана на очевидци, не за обслужване на този, който ръководи Бюрото. И никой в министерството няма да ги употребява не по предопределение ", добави министърът.

Той акцентира, че няма напрежение и земетресения в Бюрото по отбрана след прекосяването му в министерството. " Не знам за какво се насажда напрежение, каквото липсва. Взаимодействието сред чиновниците му и Главна дирекция " Охрана " ще увеличи равнището на професионализъм и в двете структури, и те строго и прецизно ще съблюдават закона ", сподели Демерджиев.

Министърът разяснява и залегналите промени в областта на правораздаването в Плана за възобновяване и резистентност. Той акцентира, че точно Европейската комисия е сложила тематиката за разрешаване на въпроса с отговорността на основния прокурор, както и за опцията за обжалване на отводите да се образуват досъдебни производства.

" Тези въпроси се намират в Плана и са развити по самодейност на Европейска комисия. Първият апел на Комисията беше да бъдем по-решителни в ограниченията, които разписваме. Това е опция да се сложи началото на редица необратими процеси, които в последна сметка да решат проблеми, насъбрани в годините. Реакцията е позитивна, работим интензивно ", съобщи министър Демерджиев.

Той добави, че финансирането по Плана за възобновяване и резистентност идва с условието България да вземе ограничения за върховенството на правото.

" Европейската комисия слага пред нас условието върховенството на правото и неговото съблюдаване да стане залог за приемането на милиарди. Реформите в областта на правораздаването са цената за тези милиарди. Европейска комисия повече не желае да чака промени желае да ги види приведени в деяние ", разяснява министърът.

По негови думи българските депутати, които ще приведат написаните ограничения в деяние би трябвало да знаят, че тези промени не са своеволно написани, а са плод на упованията и условията на европейските ни сътрудници. Той добави, че кабинетът не е залагал промени, които касаят конституционната рамка, тъй като сходна смяна изисква повече време, тежък спор и по-големи болшинства.Веднага след гласуването на законопроекта Гешев поради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство и на 13 октомври, само че решение на съда към момента няма.

На 7 октомври Конституционният съд (КС) приключи друго дело, обвързвано с Бюрото по отбрана на очевидците. То бе формирано по искане на президента Румен Радев да разгласи структурата и мястото на Бюрото по отбрана на очевидците на подчинението на основния прокурор за противоконституционни.

Причината делото да бъде прекъснато и да няма изговаряне по него всъщност е, че, с които бюрото мина към Министерството на правораздаването и на процедура въпросът към този момент е решен и няма смисъл от изговаряне по него.

В началото на октомври на съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет някогашният министър на правораздаването Янаки Стоилов изиска от представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев да показа доклад за движимите активи на Бюрото по отбрана. По думите на Стоилов една забележителна част от движимите активи на бюрото са били трансферирани към прокуратурата, само че са платени от общия бюджет на Висш съдебен съвет и би трябвало да останат за потребностите на Бюрото.

На 30 септември Иван Демерджиев (по това време зам.-министър) заяви, че са получени сигнали за това, че са. От, се разбра, че в границите на към две седмици, до момента в който Народното събрание е обсъждал прехвърлянето на Бюрото по отбрана на очевидците от прокуратурата към Министерството на правораздаването, са издадени 3 заповеди, с които общо 20 автомобила (два от тях профилирани и бронирани на стойност общо към 1 млн. лева.), компютри, металдетектор и друга техника са били трансферирани за прилагане от прокуратурата.

Прехвърлянето на имуществото е станало със заповеди, подписани от заместници на Гешев, а единствено месец и половина откакто най-скъпите коли отиват за прилагане от прокуратурата, Гешев твърди, че тя към този момент няма потребност от тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР