Прокуратурата не бива да оставя съмнение за репресия срещу журналисти.

...
Прокуратурата не бива да оставя съмнение за репресия срещу журналисти.
Коментари Харесай

АЕЖ-България: Прокуратурата не бива да оставя съмнение за репресия срещу журналисти

Прокуратурата не трябва да оставя подозрение за принуда против публицисти. Това разгласи в своя позиция Асоциацията на европейските публицисти - България. Тя приканва Върховна касационна прокуратура да изясни детайлите към инспекцията против двама публицисти от уеб страницата " Биволъ ".

" В рамките на тази инспекция, Асен Йорданов е разпитван над три часа от полицията в четвъртък. Когато се подхващат сходни дейности против публицисти и изключително против такива, които проверяват хипотетични злоупотреби, осъществени от високопоставени представители на страната, в това число и от ръководители на прокуратурата, е безусловно належащо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна принуда от страна на управляващите върху неуместни за тях публицисти.

АЕЖ-България направи няколко безуспешни опита да се свърже с представителя на Прокуратурата госпожа Румяна Арнаудова.

Важно е обществото да бъде осведомено:

С данни защо закононарушение разполага прокуратурата, какъв е предметът на инспекцията и на какъв стадий се намира тя?

Какво е наложило двамата публицисти да бъдат разследвани от Върховна касационна прокуратура, като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по по непрекъснат адрес, които по предписание би следвало да са способени?

На какво съображение Върховна касационна прокуратура е иззела компетентността на районната или окръжна прокуратура за инспекция по случая?

Има ли значение фактът, че посоченият като адресант на сигнала отхвърля да го е подавал? Прокуратурата отчела ли е това събитие и придава ли му значение в хода на инспекцията?

В течение ли е основният прокурор Сотир Цацаров с инспекцията и има ли отношение към нея?

АЕЖ-България ще продължи да следи случая и ще съблюдава спазването на всички законни права на публицистите от Биволъ ", пиша от АЕЖ-България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР