Прокуратурата на Република България (ПРБ) изпрати писмо до служебния вицепремиер

...
Прокуратурата на Република България (ПРБ) изпрати писмо до служебния вицепремиер
Коментари Харесай

Прокуратурата предложи на ръководството на МВР и на ДАНС общо междуведомствено звено за изборите

Прокуратурата на Република България (ПРБ) изпрати писмо до служебния вицепремиер по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев, в което предлага да бъде основано Национално междуведомствено звено по отношение на идните на 02.10.2022 година избори за Народно заседание.

Това оповестиха от държавното обвиняване. Предложението на прокуратурата до управлението на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС е обичайно в навечерието на изборите. През предходната година, тогавашният длъжностен министър на вътрешните работи Бойко Рашков отхвърли на два пъти да взе участие в такова звено, на фона на напрежението сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, и в частност сред основния прокурор Иван Гешев и тогавашния вътрешен министър.

Създаването на звеното цели да се усъвършенства взаимоотношението и координацията сред институциите за законосъобразно осъществяване на изборите и за гарантиране на политическите права на жителите. През годините работата му е посочила положителни резултати и практики, които са в полза на българските жители, считат от държавното обвиняване.

Обхватът на действието на звеното по традиция е от деня на разкриване на предизборната акция до 30 дни след оповестяване на формалните резултати от изборите от ЦИК.

В навечерието на идните парламентарни избори е от извънредно значение да бъде обезпечена честността и прозрачността на изборния развой. Затова способените институции, според законовите им пълномощия, следва да положат оптимални старания за отбрана на политическите права на българските жители, декларират от прокуратурата.

" Прокуратурата на Република България продължава да отстоява позицията, че единствено със взаимните старания на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в границите на функционалната им подготвеност могат да бъдат реализирани предстоящите от българското общество резултати ", допълват още от държавното обвиняване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР