Прокуратурата клъвна дипломатично шефа на Службата за контрол на чуждестранните

...
Прокуратурата клъвна дипломатично шефа на Службата за контрол на чуждестранните
Коментари Харесай

По-полека, г-н О’Брайън. Закон за разследване на главния прокурор ще има

Прокуратурата клъвна дипломатично шефа на Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати Джеймс О’Брайън. В понеделник в София той действително разпореди новият български парламент „ незабавно да одобри закон за самостоятелен основен прокурор “. Явно висшият чиновник в американската администрация засяга отсрочения за приемане от болшинството депутати законопроект на правосъдното министерство за следствие на основния прокурор. Този, който в истинския си тип напълно не прави обвинител №1 самостоятелен, а слага прокуратурата и правосъдната власт според от другите управляващи. Нещо, което настоящата българска Конституция и правна уредба не позволяват.

В преднамерено известие от прокуратурата припомниха, че България е суверенна страна - част от европейското правно пространство, че прокуратура прецизно съблюдава главните европейски и евроатлантически полезности, най-важни измежду които са върховенството на закона и правовата страна. Както и, че по Конституция основният прокурор е част от самостоятелната правосъдна власт и е самостоятелен от изпълнителната и законодателната власт. Обратното би било нарушаване на правилата на демократичната страна. И поглеждайки към уроците на историята, би довело само до репресии с дълготраен резултат, засягащи правата и на българските, и на европейските жители.

Подобно обяснение сигурно наподобява помпозно, само че е дължимо както за сътрудниците на България в Европейски Съюз и НАТО, по този начин и за тези, които са ни оповестили за врагове. То би трябвало да се знае, и, в случай че е нужно, да се повтаря. Без да се хвърлят рецензии за това, че върховен чиновник на другарска страна не познава в детайли (а и не е задължен да познава) действащата у нас правна уредба, механизмите на водене на политика и на приемане на законодателство в страната ни. Важно е обаче на кого и защо се доверява, влагайки доброжелателно старания с концепцията да помогне.

Щяха ли думите на господин О’Брайън да провокират чувство за преднамереност към българската прокуратура, в случай че човек от екипа му бе попитал държавното обвиняване дали проверява, от кой момент и защо лица от втория лист със глобени по закона „ Магнитски “ българи? Щеше да е известно, че всеки от тях е или е бил обект на разследване (и към този момент е предаден на съд) тъкмо по съображенията, изложени от Службата за надзор на държавните активи.

Сигурно е едно - закон за следствие на основния прокурор в България ще има. Едва ли незабавно след конституиране на 49-ото Народно заседание, както настоя господин Джеймс О’Брайън, само че скоро. Зависи какъв брой бързо бъдещите депутати ще отстранят непреодолимите пороци във импортирания за разискване законопроект или ще гласоподават нов в изискванията разговор и консенсус. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР