Прокуратурата иска 6 г. затвор за бившия ректор на Медицинския

...
Прокуратурата иска 6 г. затвор за бившия ректор на Медицинския
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на МУ

Прокуратурата желае 6 година затвор за някогашния ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев.

Също по този начин обвиняването желае да му се наложи възбрана за заемане на сходна висша или академична служба .

Ваньо Митев и Алексей Алексеев са подсъдими за серия злоупотреби , с които ощетили Медицинския университет с над 1 милион лв..

В началото на правосъдното съвещание прокуратурата съобщи пред съда, че поддържа обвиняванията против Митев и Алексеев, някогашен основен секретар на МУ. Според обвиняването Митев е знаел в продължение на три години за осъщественото закононарушение от страна на Алексеев, само че не е уведомил контролните органи за това .

Според отбраната не е налице закононарушение , защото всички дейности на двамата подсъдими са били със знанието на университетския съвет на университета и в осъществяване на техните решения. На процедура съгласно отбраната всички дейности на Алексеев са в границите на осъществяването на служебните отговорности .
Според отбраната на Митев той е търсил метод по какъв начин за извърши свои благородни замисли да подкрепи развиването на българското обучение , а не е целял да извърши закононарушение.

Адвокатите нападнаха прокуратурата и по тази причина, че не се е съобразила с концепцията на Митев, че не изнася филиал, а изнася Център за предклинично образование , чието образование в него е двугодишно. Прокуратурата не е оценила и по достолепие всички старания, които е направил Митев за висшето образователно заведение.

Според отбраната обвинителният акт е пъстър с голям брой неточности и с голям брой погрешни изказвания, които са неправилни и неоснователни, тъй като не разрешават да бъде обрисувана рамката на закона по този начин, както изисква правосъдната процедура.

Според отбраната от самото начало не се знае тъкмо против какво би трябвало да пазят обвинените.

Припомняме, някогашният ректор на МУ е упрекнат и за управление на проведена незаконна група, която записвала студенти от арабски генезис без да те да знаят британски език. По този метод те получават статут на непрекъснато пребиваващи в страна от Европейски Съюз.

Ваньо Митев отхвърли да е приемал нередовни студенти.

По думите на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова закононарушенията на Митев са опасност за националната сигурност на страната, тъй като каналът можел да се употребява като прикритие за противозаконен трафик на мигранти и нахлуване на лица, членуващи в терористични организации.

На последното правосъдно съвещание по това дело някогашният ректор посъветва прокуратурата да обърне внимание на индивида, който им подава информацията.

Митев се отдръпна от поста първи зам.-ректор на МУ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР