Прокуратурата и аз като главен прокурор ви чуваме и сме

...
Прокуратурата и аз като главен прокурор ви чуваме и сме
Коментари Харесай

Главният прокурор се срещна с близки на пострадали при катастрофи

„ Прокуратурата и аз като основен прокурор ви чуваме и сме съпричастни с вас. Ще създадем всичко допустимо да има правдивост. Но с цел да настъпят промени и да спасим други български деца, са нужни взаимни старания. Заедно - жителите и институциите, които имат предпочитание да работят за народа, би трябвало да създадем всичко допустимо това повече да не продължава “. С тези думи основният прокурор Иван Гешев се обърна към близки на убити в пътнотранспортни катастрофи, събрали се в читалище „ Св. св. Кирил и Методий “ в пазарджишкото село Братаница. Срещата бе по самодейност на близки на починали и потърпевши при тежки транспортни катастрофи.

„ Целта ни е с вас – жителите, да накараме институциите, които не са си свършили работата, да си я свършат, с цел да има правдивост за починалите и бъдеще за живите деца “, сподели Иван Гешев. - Всички би трябвало да си свършат работата – Народното събрание да одобри разнообразни закони, изпълнителната власт да реализира действителен надзор на хората, които нарушават пътната сигурност “, добави Гешев.

На срещата в Братаница участваха представителят на основния прокурор Сийка Милева, Богдан Милчев, ръководител на Института за пътна сигурност, основен контрольор Асен Гешев, шеф на бранш Пътна полиция при ОДМВР-Пазарджик, инж. Мая Шимбова, шеф на Областното пътно ръководство в града, окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова, представители на локалната власт в с. Братаница и с. Ветрен дол, както и Иван Спасов, представител на фамилиите на убити при ПТП, и отец Димитър, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и духовник в църквата „ Св. Троица “ в с. Братаница.

„ Основният проблем, който стои от години, това са остарелите закони, които разрешават възможни убийци на пътя да отървават пандиза. Ако в бъдеще се одобри предлагането да се лишава моторно транспортно средство на лидер, използвал алкохол или опиати, това сензитивно ще понижи риска да има други починали деца по пътищата “, съобщи основният прокурор. „ Казват, че това нарушава правото на благосъстоятелност, само че не преставам да задавам въпроса – а правото на живот! “

Главният прокурор посочи, че следствията, изразяващи се „ недай си боже в гибел “, ще продължат, в случай че не се решат аргументите - законодателство, организация и доста други. Той уточни, че в огромна си част пътнотранспортните катастрофи се квалифицират като действие „ по несъобразителност “, без значение дали водачът е използвал опиати или е бил пийнал, дали се е движил с 50 км/ч или 100 км/ч над позволената скорост. Главният прокурор даде образец с пътнотранспортното произшествие, при което бе лишен живота на журналиста Милен Цветков.

„ Обвиняемият бе притеглен (към наказателна отговорност) от наблюдаващия прокурор за „ съзнателно породена гибел “, беше оневинен за това и бе наказан за несъобразителност. Това не е толкоз виновност на правосъдната система, това е проблем в законодателството “, сподели основният прокурор. Той изясни, че прокуратурата е внесла експертни оферти за промени в законодателството ръководството на автомобил след приложимост на алкохол или опиати с причиняване на гибел да се квалифицира като съзнателно закононарушение.

Главният прокурор подчертава и върху различен проблем - в България е законно един прокурор или арбитър в два идентични случая да постанови радикално разнообразни присъди или решения – при единия случай виновният да е наказан и да лежи в пандиза, а в другия - да е наказан условно. Част от повода е и че действителна система за надзор няма.

„ Държавата умишлено не приема закони за битка освен с злополуките, само че и с корупцията “, съобщи основният прокурор, тъй като в случай че се одобряват, някои „ от тези, които ги одобряват би трябвало да влязат в пандиза “.

„ Не сме безгрешни, в някои от случаите и ние имаме виновност, само че имаме предпочитание това да се промени. Трябва обаче и жителите да го желаят, да има гражданска сила за смяна - без значение дали става дума за погубен по пътищата, за корупция или разпространяване на опиати “, сподели Иван Гешев.

Гражданите, пристигнали в читалището, описаха какво са претърпели те и околните им и какви компликации срещат в връзките с институциите. Историята си описа и жена, изгубила сина си в злополука. Тя и околните й питат за какво на водача, провокирал злополуката, не е било отнето свидетелството за ръководство на МПС, а делото продължава към този момент 3 години. „ Наложи се да сезираме институциите, че след случая кара из града и едвам тогава му беше отнета шофьорската брошура “, сподели дамата и попита за какво обвиненият за гибелта на сина й не е бил арестуван под стража от самото начало на делото.

Иван Гешев отговори: „ За закононарушения по несъобразителност, каквито за жалост са множеството съгласно Наказателния кодекс, който е от 1968 година, единствено в изключителни случаи задържат под стража причинителя, предизвикал пътнотранспортното произшествие. В закона има ограничаване - в случай че действието е по неволя, той може да бъде арестуван най-вече 2 месеца. Минат ли, автоматизирано му нарушаваш правото на свободно напредване и осъществяваш състав на закононарушение “.

Друга жена, пристигнала на срещата, се оплака, че пешеходните пътеки в Братаница са тъмни и „ лампите не работят “. „ Да има някакво осветяване, което да осветява пред учебното заведение децата, които пресичат. Зимно време е, всички сме с тъмни облекла и не се вижда, а (шофьорите) карат като гневни. Не стопират на пешеходните пътеки изключително след 17 часа “, изясни тя.

Отец Димитър прикани да стартираме да се учим и „ да построяваме в себе си човещината “. „ Тогава ще има по-малко произшествия и по-малко сълзи “, обърна се той към присъстващите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР