Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия

...
Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия
Коментари Харесай

Прокуратурата възобнови делото за пране на пари срещу близкия до Борисов политик Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила следствието за пране на пари против близкия до водача на ГЕРБ Бойко Борисов политик и предприемач от Лудогорието Бейзат Яхя. Това оповестява електронното издание " За истината ", като се базира на източници от прокуратурата, поискали анонимност. Яхя е и някогашен шеф на ловното стопанство " Паламара " край Шумен.

Делото против Яхя беше формирано през февруари предходната година след полицейски акции и претърсвания в негови парцели. Разследването обаче беше удължавано няколко пъти, а пет месеца след започването му беше изпратено в София по предписание на основния прокурор Иван Гешев. След това следствието продължи в цялостно безмълвие, до момента в който при започване на тази година не беше прекъснато от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура - Шумен. Тогава от държавното обвиняване изрично отхвърлиха да оповестят претекстовете за прекъсването на делото против Бейзат Яхя.

Сега производството против него е обновено и е предоставено на Окръжната прокуратура във Варна, която пък го е разпределила на първия прокурор, работил по случая - Виолета Радева. Миналата година Радева беше командирована в Шумен и образува екип за работа по случая. Той е събрал над 30 тома документи, а поради тяхното наличие е била сезирана и основна дирекция " Борба с проведената престъпност ".

 

Радева изненадващо беше върната назад във Варна, а делото беше конфискувано от нея, като беше предадено на Шостак от Окръжната прокуратура в Шумен. Сега следствието още веднъж е на дневен ред и още веднъж е поверено на Виолета Радева. Тя беше прокурорът по следствието за наркотрафик през 2018 година, когато беше арестувана пратка над 1 т кокаин, предопределен за нарколаборатории в цяла Европа. Виолета Радева беше наблюдаващ прокурор и по едно от делата против Веселин Марешки - за нанасяне на телесна щета и изнудване на притежател на заведение във Варна, по което водачът на " Воля " даже беше наказан дейно.

 

Досъдебното произвеждане за пране на пари беше формирано против Яхя, откакто на 16 февруари бяха осъществени обиски в негови парцели и офиси, както и в счетоводната адвокатска фирма, обслужваща активността му. Според първичната информация от полицията в дома на Бейзат Яхя във Венец в негово наличие са били открити над 100 документа за благосъстоятелност на недвижими парцели, документи за парични заеми, банкови извлечения, преводни нареждания, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един револвер " Глок " и голям брой муниции.

От парцел в с. Осеновец бяха конфискувани документи за благосъстоятелност на недвижими парцели, ловни титли, към 3800 бутилки алкохол без данък и бандероли. По данни на лицето, стопанисващо парцела, алкохолът е бил благосъстоятелност на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. За открития незаконен алкохол беше потърсено подпомагане от Агенция " Митници ", която също образува досъдебно произвеждане за противозаконния алкохол. По-късно и това произвеждане беше прекъснато.

 

От парцел в местността Дъбрава са били конфискувани 2 диска с надпис " Таиб Ердоган ", мобилни телефони, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни парцели, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яхя посредством подставени лица.

Впоследствие са направени претърсвания на още два адреса. От частен офис на Бейзат Яхя, намиращ се в административната постройка на ДЛС " Паламара " във Венец, са конфискувани над 50 копия на документи за придобиване на недвижими парцели на територията на област Шумен, 5 печата на търговски сдружения, копия на турски персонални документи, ловни билети на задгранични жители.

 

Кой е Бейзат Яхя

Той е обществена персона с извънредно въздействие в района на Лудогорието. Дълги години Яхя беше ръководител на общинския съвет във Венец като деятел и локален водач на Движение за права и свободи. Паралелно с това той управляваше големи активи като ръководител на директорския ръб в " Североизточно държавно дружество " (СИДП). След това мигрира в ГЕРБ и бързо зае място в най-вътрешния кръг от доближени на Бойко Борисов. При едно от последните визити на водача на ГЕРБ в Турция точно Яхя беше негов преводач по време на срещата му с Ердоган.

 

В продължение на 10 години до 2021 година Бейзат Яхя беше ръководител на борда на шефовете на " Североизточно държавно дружество " и като всекидневен хазаин посрещаше Борисов в обичаното му ловно стопанство " Паламара ". В него синът на Бейзат Яхя - Илтер Бейзатов, беше назначен за заместник-директор. Яхя беше освободен от председателското място в борда на шефовете на държавното дружество от служебното държавно управление през май 2021 година

По времето, когато Бейзат Яхя беше началник на горското дружество, беше подписан дълготраен контракт за взаимна активност сред ловното стопанство " Паламара " и сдружението " Тера тур сервиз " на Васил Златев, татко на някогашния началник на Лукойл Валентин Златев. В продължение на години ловната резиденция беше недостъпна за редови ловци и жители, само че по тази причина пък там чести посетители бяха политици и предприемачи. Според някогашния началник на Агенцията по горите Александър Дунчев, който през септември 2021 година направи инспекция в " Паламара ", договорът с сдружението на Златев е бил извънредно неблагоприятен за държавното ловно стопанство.

При ръководството на Бейзат Яхя до разнообразни институции бяха подадени няколко сигнала за продажба на парцели в границите на " Паламара " на занижени цени към сдружения, свързани със самия него. По един от сигналите антикорупционната комисия под управлението на Сотир Цацаров беше образувала инспекция за спор на ползи, само че в последна сметка не откри никакви данни за нарушавания.

Мълчание по следствието

Прокуратурата резервира цялостно безмълвие за следствието против Яхя, макар че той и неговият наследник, депутатът Илтер Бейзатов (ГЕРБ), са известни обществени персони. Според прокуратурата в Шумен обаче делото не представлявало публичен интерес, по тази причина държавното обвиняване отхвърляше да дава публичност за хода на досъдебното произвеждане.

 

Два месеца след началото на следствието прокурор Радева и хората от проверяващия й екип изненадващо бяха отстранени от работата по случая " Бейзат Яхя ". След като делото просрочи законовия период от 2 месеца, " За истината " изиска информация за хода му първо от Окръжна прокуратура - Шумен, а след това и от Апелативната прокуратура във Варна. И двете институции не дадоха отговор на изпратените въпроси.

Тази тишина продължи до края на предходната година, след което прокуратурата тихомълком приключи делото. Спирането на следствието беше доказано от окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов.

" Да, досъдебното произвеждане за пране на пари против Бейзат Яхя е прекъснато ", съобщи Куздов през март тази година. Той добави, че следствието против Яхя е било за противозаконни финансови покупко-продажби, за изпиране на пари и за рушвет от длъжностно лице. По тези обвинявания наказването е затвор до 6 години и санкция, а по един от членовете се планува и конфискация на имуществото. Всички обвинявания обаче отпаднаха, най-малко към оня миг.
" Разследването се водеше в Националната следствена работа и пристигна от София с мнение за преустановяване от следователя, който го е водил. Колегата (Даниел Шостак) се е съобразил с това мнение, поради че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил ", сподели Орлин Куздов.

Той обаче изрично отхвърли да заяви какви са претекстовете за прекратяването на следствието против Яхя, като акцентира, че няма да отговори даже по Закона за достъп до социална информация, тъй като съгласно него този случай не попадал в категорията на " значимата за обществото информация ". На причините, че става въпрос за обществена персона, прочут предприемач, политик и началник на голямо държавно дружество, Орлин Куздов отговори, че Бейзат Яхя не е политик, тъй като " политиците са в Народното събрание ", и към този момент не е началник на " Североизточно държавно дружество " - с други думи, " той към този момент е редови средностатистически жители, който не е забавен за обществото ".

Междувременно, до момента в който траеше следствието, Бейзат Яхя беше в Турция. В даден миг той даже беше разгласен за търсене по отношение на даването на показания, само че остана в южната ни съседка, до момента в който делото против него не бе прекъснато, едвам тогава се върна в България. Сега съгласно осведомени Яхя още веднъж е в Турция.

Изданието " За истината " е изпратило въпроси до основния прокурор Иван Гешев за хода на следствието, които би трябвало за бъдат оповестени след приемането им.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР