Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия министър на Стойчо Кацаров

...
Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия министър на Стойчо Кацаров
Коментари Харесай

Прокуратурата тайно оневини ексминистър Стойчо Кацаров, той иска да си признаят на глас


Прокуратурата е прекратила следствието против някогашния министър на Стойчо Кацаров за „ щадящите “ коронавирус проби за възпитаници. Това разгласи в профила си във фейсбук самият той.

Разследването за нарушавания при пазаруването на тестванията стартира в закритата през предишния юли спецпрокуратура, само че е било завършено с отвод от формиране на досъдебно произвеждане от Софийската градска прокуратура. Това е станало още през януари. Че няма данни за осъществено закононарушение, е доказано и от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки че казусът е от висок публичен интерес, държавното обвиняване не разгласява информацията, че преписката е прекъсната. Самият Кацаров научил това след категорично писмо до СГП. Той упорства: както преди информациите от прокуратурата и Антикорупционната комисия бяха оповестени обществено и с детайлности, по този начин и в този момент да бъде обявено публично, че към този момент не е обект на следствие.

„ Разпространението на тази информация остави у мнозина подозрения в моята честност и морал. Тогава представителят на прокуратурата даде обещание да осведоми обществеността за резултата от следствието, само че по този начин и не го направи “, пише Кацаров в профила си.

„ В отговор на мое питане госпожа Илиана Кирилова – административен началник на Софийска градска прокуратура ме осведоми, че досъдебното произвеждане по този случай… е било прекъснато с финален акт на съображение член 243, алинея 1, т.1, по отношение на член 24, ал.1 т. 1 от Наказателно-процесуален кодекс, който гласи: „ Не се образува наказателно произвеждане, а формираното се приключва, когато действието не е осъществено или не съставлява закононарушение. “

Според него: „ Оклеветяването ми не е простъпка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от наранени от дейностите ми политици, затова че като министър разкрих огромна корупция в здравното министерство и в няколко огромни държавни лечебни заведения, както и демонстрирах нескрито цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия, на която беше изключителната смъртност от COVID – 19. Аз имам единствено едно оръжие в тази борба – истината. “

„ Щадящите “ ковид-тестове за възпитаници бяха импортирани в България в края на 2021 година Почти незабавно КПКОНПИ стартира инспекция по „ сигнал, в който се съдържат изказвания за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им “. След това се намеси и Специализираната прокуратура. Тогава Стойчо Кацаров изясни, че процедурата по желание на доставичици е извършена от 9-членна комисия от специалисти в Министерство на здравеопазването. Оферите са отворени обществено, а подписаните контракти са оповестени в уеб страницата на министерството.

„ Предвидено е да се дават 12 лева за тест, прогнозната цена е 8 лева Купихме три пъти повече проби за същите пари, т.е. три пъти по-ниска цена – сред 2,50 и 3,50 лева на тест “, изясни тогава Кацаров.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР