Прокуратурата е поискала от Министерството на регионалното развитие (МРРБ) да

...
Прокуратурата е поискала от Министерството на регионалното развитие (МРРБ) да
Коментари Харесай

Прокуратурата: България има основание да претендира за собствеността върху Руската църква

Прокуратурата е поискала от Министерството на районното развиване (МРРБ) да стартира процедура по възобновяване на собствеността върху Руската черква. Това стана ясно от изказване на районния министър.

„ Получихме писмо от прокуратурата, които са създали проучване на обстоятелствата и събитията за благосъстоятелност на Руската черква. Тъй като Министерство на регионалното развитие е способният орган, ние бяхме сезирани с предложение да предприемем дейности по възобновяване на собствеността “, съобщи Андрей Цеков пред публицисти.

Има към този момент някакви упования, че това може би ще стане за празника за св. Йоан Рилски Чудотворец на 19 октомври, счита доцент Нушев

Министърът разяснява че материалите по проблема са 4 папки с документи. „ Ако има учредения, ще предприемем нужните дейности “, добави той.

От прокуратурата оповестиха какво са разкрили в хода на следствието си. Според наличните обстоятелства през 1934 година тогавашният външен министър е разпоредил тази черква да се съобщи на Софийския митрополит.

В интервала сред двете международни войни, църквата „ Св. Николай “ от белогвардейска става българска

Отделно, откакто храмът потърпевш от бомбардировките по време на Втората международна война, две трети от сумите по възобновяване ѝ са били в тежест на българската страна. Не са открити и документи, които да потвърждават, че Съветският съюз е извършил отговорностите си и е покрил другата една втора от парите.

„ Не сме намерили и доказателства освен за градежа на църквата, само че и за това, че са изпълнени императивните условия – те не са “, разяснява Виктор Малинов, прокурор от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР