Прокуратурата е подложена на “системен политически натиск, който заплашва “ефективната

...
Прокуратурата е подложена на “системен политически натиск, който заплашва “ефективната
Коментари Харесай

Иван Гешев се оплака на Европейската комисия

Прокуратурата е подложена на “системен политически напън ", който заплашва “ефективната работа на самостоятелната правосъдна власт ". Тази позиция са изразили основният прокурор Иван Гешев и заместничките му пред специалисти от Европейската комисия (ЕК), отговарящи за мониторинга за господство на правото. Това разгласи пресслужбата на държавното обвиняване.

Те са провели видеоконферентна среща поради идния годишен отчет по механизма.

Ръководството на държавното обвиняване е разискало с представителите на Европейска комисия желанията на ръководещите да закрият профилираното правораздаване, както и признатия в края на февруари бюджет на правосъдната власт.

Основният проблем съгласно Гешев е решението на Народното събрание от края на февруари да понижи претенциите на прокуратурата за годишната ѝ прехрана с 20 млн. лева и да ги трансферира към Българска академия на науките. Главният прокурор е декларирал пред евроекспертите, че по този метод “на процедура се нарушава конституционно обезпечената финансова самостоятелност (на прокуратурата) и правилото за разделяне на управляващите ".

“Главният прокурор Иван Гешев акцентира готовността на прокуратурата за интензивно присъединяване в провеждането на всеобхватна промяна на правосъдната власт, която да отговори и на рекомендациите, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други ", приключва известието без да конкретизира тъкмо кои рекомендации е имал поради той.

По време на разискването на бюджета на правосъдната власт на второ четене в Народното събрание правосъдната министърка Надежда Йорданова изясни, че прехвърлянето на средства към Българска академия на науките е станало допустимо след структурни промени. Като образец тя уточни преместването на Бюрото за отбрана на очевидци от прокуратурата в министерството. ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане " разкритикуваха тази концепция.

Преди ден Гешев съобщи във Висш съдебен съвет, че най-вероятно ще сезира Конституционния съд поради понижения си бюджет. Към нормалните си причини, че по този начин ръководещото болшинство в Народното събрание ще навреди на независимостта на обвиняването и на битката с престъпността, той добави и небходимостта от средства за подкрепяне на украински магистрати, бягащи от войната.

“Бюджетът на правосъдната власт и в частност на прокуратурата беше понижен със сума, представляваща 60% от режийните разноски на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на фамилиите на своите другари в Украйна, все пак прокуратурата ще се опита да помогне ", съобщи Гешев в четвъртък.

Преди няколко дни основният прокурор отиде до границата, с цел да посрещне фамилии на украински магистрати, които бяха настанени в почивните бази на прокуратурата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР