Прокуратурата е образувала 15 разследвания за престъпления против политическите права

...
Прокуратурата е образувала 15 разследвания за престъпления против политическите права
Коментари Харесай

Без сериозни нарушения засега в изборния ден

Прокуратурата е образувала 15 следствия за закононарушения срещу политическите права към 11 часа, през днешния ден. Едно е прекъснато заради липса на доказателства за осъществено закононарушение. Няма привлечени обвинени лица, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.
Разследвания са формирани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.
Прокурорските преписки за инспекция по сигнали за осъществени закононарушения срещу политическите права са 143. От тях по 100 е предписан отвод за формиране на наказателно произвеждане, а по 43 продължава осъществяването на инспекция.
В Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт, след извършено бързо произвеждане. Обвинението касае съзнателно строшаване на витринни стъкла на партиен клуб.
От прокуратурата допълват, че в 12 часа се е провело и координационно заседание на Националното междуведомствено звено, основано от Прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, в което са взели участие основният прокурор, министърът на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС.
Първоначално секциите с проблеми с машинното гласоподаване са били 10, само че в три проблемите са отстранени, сподели пред публицисти Таня Цанева, член и представител на Централната изборна комисия. Машинно гласоподаване има в 3000 секции във всичките 31 изборни региона в страната.
ЦИК към този момент се произнесе за нарушавания на член 205 от ИК за оповестяване на социологически изследвания в изборния ден и ще постанови съответните санкции, сподели още Цанева.
От началото на изборния ден в РИК - Русе са постъпили четири тъжби за нарушавания, като следва комисията да се произнесе по тях. Две от тях са свързани с разлепени пропагандни материали на непозволени места. Подаден е и сигнал против кметски наместник на обитаемо място, който насочвал жители да гласоподават за избрана партия.
Председателят на Районната изборна комисия в Ловеч Валентина Недялкова заяви, че има тъжба за пазаруване на гласове в Троян, която е изпратена по подготвеност на районната прокуратура.
Един сигнал за нарушаване на изборното законодателство е постъпил в РИК-Велико Търново, заяви Десислава Йонкова, ръководител на комисията. Според сигнала, лице, което е с непрекъсната адресна регистрация в София, е гласувало в една от изборните секции в община Горна Оряховица. Представители на РИК ревизират случая, с цел да схванат дали и на какво съображение гласувалият е бил дописан в изборния лист.
Сигнал за разпределяне на шоколадови произведения с логото на политическа партия в изборния ден е постъпил в РИК-Смолян, оповестиха от комисията. При инспекцията от страна на РИК не са открити такива начини на пропаганда в посочената секция. Подаденият сигнал е от наблюдаващ, акредитиран представител на Институт за обществена интеграция. Според изказванията на наблюдаващия, в секция 3 в регионалния град са раздавани шоколадови произведения с логото на избрана партия, което съставлява непозволена пропаганда. Отговорът на РИК към създателя на сигнала е, че инспекцията не е открила разпределяне на шоколади като пропаганда в изборния ден.
Дефектирала машина е отказала да чете картите за гласоподаване в 42-ра изборна секция в пловдивския регион „ Тракия “. Така СИК, където може да се гласоподава машинно в града, остават 148.
„ Направен е протокол с представител на компанията. На процедура машината е блокирала и не може да се употребява до края на деня “, изясни пред медията представителят на РИК 16 Гергана Костадинова.
Два сигнала за нарушавания са постъпили от началото на изборния ден, сподели още представителят на Районната изборна комисия.
Член на СИК в Професионална гимназия по битова техника в Пловдив е упътвал гласоповадетел на непознат език, по информация на Дарик – на турски.
„ Сигналът е оставен без почитание, тъй като се е оказало, че лицето е показало към коя секция да се насочи гласоподавателя, с цел да упражни правото си на глас, а не за коя партия “, изясни Костадинова.
В секция пък в регион „ Северен “ е зародило напрежение поради провокативно държание на покровител, само че му е направена забележка и ситуацията там е спокойна, добави още тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР