Прокуратурата е образувала 15 преписки за полицейското насилие по време

...
Прокуратурата е образувала 15 преписки за полицейското насилие по време
Коментари Харесай

Прокуратурата е образувала 15 преписки за полицейско насилие м.г., 12 са прекратени |

Прокуратурата е образувала 15 преписки за полицейското принуждение по време на миналогодишните антиправителствени митинги. Това е станало в интервала от 1 юли до 30 септември 2020 година Заради липса на задоволително данни за закононарушение 12 от тях са завършили с отвод за формиране на досъдебно произвеждане. По останалите 3 следствията не престават.

По едно от тях са повдигнати обвинявания на четирима души, които към оня миг са работили като служители на реда, без да се прецизира за кой случай става дума.

Данните са посочени в отчета на прокуратурата, който беше импортиран от ръководителя на държавното обвиняване Иван Гешев предишния петък в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Ден по-рано и в продължение на повече от 5 часа дава отговор на депутатски въпроси. От думите му се разбра, че е засегнат от насилието над протестиращите, само че не може да разяснява нищо повече.

През 2019 година са следени общо 259 преписки за полицейско принуждение от чиновници на Министерство на вътрешните работи, от които 228 са били формирани през същата година, а останалите са от предишни години. В съд са импортирани 4 каузи за полицейско принуждение против 9 униформени. Прекратени са 30, а 12 са спрени. През 2019 година няма нито един наказан служител на реда с влезнала в действие присъда, излиза наяве от отчета на прокуратурата.

На идната година са следени 255 преписки. В съда са импортирани 3 каузи против 7 служители на реда, един е наказан.

" Работата по тази категория преписки и каузи продължава да е акцент в активността на прокуратурата, без значение от незначителния им дял по отношение на общия брой следени преписки и каузи ", се показва в отчета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР