Прокуратурата да започне да разследва масовото палене на защитени местности

...
Прокуратурата да започне да разследва масовото палене на защитени местности
Коментари Харесай

Прокуратурата да разследва паленето на защитени местности



Прокуратурата да стартира да проверява всеобщото палене на предпазени местности в които се опазват местообитанията на редки и застрашени растителни и скотски типове в България. За това приканва Борис Каракушев, шеф на Консорциум „ ЕНВИМОН “, който прави мониторинг на типовете и видовете естествени местообитания в страната. Само в границите на един месец са запалени три значими за съхраняването на биологичното многообразие влажни зони. Пожар бушува през вчерашния ден край местността „ Калимок – Бръшлен “ на р. Дунав, до гр. Тутракан. Защитената територия е дом на над 500 типа растения и птици, като в нея се опазват огромно многообразие на присъщи за региона екосистеми и ландшафти. Според Каракушев става въпрос за тенденциозен палеж.
„ Калимок-Бръшлен “ е предпазена околност в България, намираща се под код 146 в Регистъра на предпазените територии и предпазените зони в България. Заема повърхност от 5952.34 хектара в територията на Тутраканската равнина в рамките на селата Бабово, Бръшлен, Голямо Враново и Ряхово в Община Сливо поле, област Русе, и град Тутракан и селата Нова Черна, Старо село и Цар Самуил в Община Тутракан, област Силистра. Включва и българските острови по Дунава - Мишка, Малък Бръшлен, Пясъчник, Безименен, Калимок и Радецки.
В Калимок-Бръшлен флората и растителността са показани от 109 типа водорасли, 10 типа мъхове, 16 типа гъби, 380 типа висши растения, а фауната от 240 типа птици, от които над 130 – гнездящи, 46 типа бозайници, 11 типа влечуги, 10 типа земноводни, 67 типа риби, 500 типа безгръбначни животни.
Наскоро пламна пожар и в Дуранкулашкото езеро, където изгоряха към 50 декара с тръстика от предпазената околност. Огънят унищожи местообитанието на доста редки и застрашени типове птици. Друг пожар изпепели 1/3 от предпазена околност „ Драгоманско тресавище “. И двете предпазени територии са включени в листата на Рамсарската спогодба и в екологичната мрежа Натура 2000 по Директива за птиците и Директива за местообитанията.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР