Прокуратура и полицията в Пловдив разкриха схема за източване на

...
Прокуратура и полицията в Пловдив разкриха схема за източване на
Коментари Харесай

Разбиха организация за фалшиви болнични в Пловдив

Прокуратура и полицията в Пловдив разкриха скица за източване на фонд "Държавно публично обезпечаване " към Националния застрахователен институт, заяви NOVA.
Престъплението е осъществено посредством съставянето на болнични листове с погрешно наличие. Фалшивите документи са издавани от лекарска комисия. По случая има арестувани.
Лекар и притежател на компания, източили крупна сума от Националния застрахователен институт /НОИ/ с подправени болнични, са разкрити при интервенция на Икономическа полиция в Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лв.. Единият от обвинените е записал компания в Харманли, като задачата на основаването ѝ е да се употребяват чиновници за източване на Национален осигурителен институт. Назначил е на трудов контракт 10 индивида, на които е заречен високо възнаграждение. След това предприемачът се срещнал с доктор от Пловдив, който е началник на ортопедична лекарска комисия.
"Упражняван е така наречен болничен туризъм, защото компанията е в Харманли, пациентите - от разнообразни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София ", изясни наблюдаващият прокурор. Според очевидци по делото, цялата активност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. "В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския превоз, в сравнение с болничен ", разяснява прокурорът. Предприемачът, който е упражнявал специалността "болен ", е получил 53 900 000 лв. под формата на болнични. Сумата, преведена към служащите е 76 000 лв.. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а по-късно той ги превеждал в личната си сметка. Фирмата дължи 60 000 лв. към фонда за обществено обезпечаване.
Повдигнато е обвиняване към лекаря за машинация в изключително огромни размери. Наложена му е мярка за неотклонение "гаранция " - 30 000 лв.. Лекарят и предприемачът ще бъдат упрекнати за издаване на документи с погрешно наличие. На всички са извадени болнични листове за оптимален интервал от време, а точно 180 дни.
Цялата информация по случая бе показана на брифинг пред публицисти в Пловдив от заместник-районния прокурор на Пловдив Румяна Зайкова – Калеева, шефът на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура - Пловдив.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР