Произволното лишаване от свобода на журналисти се използва широко в

...
Произволното лишаване от свобода на журналисти се използва широко в
Коментари Харесай

547 журналисти ще прекарат Новогодишната нощ зад решетките

Произволното отнемане от независимост на публицисти се употребява необятно в доста страни за угнетяване на правото на вести и информация.


Близо половината от задържаните публицисти са единствено в четири страни – Китай, Мианмар, Беларус и Виетнам, гласи най-новият отчет на интернационалната организация „ Репортери без граници “ (RSF). Затворът се употребява за гонене на публицисти в съвсем половината от страните по света. През последните пет години минимум един публицист е бил арестуван по отношение на работата си в 86 страни. Общо 779 публицисти са били задържаниа през 2023 година, а 547 сега са в пандиза или под домакински арест в общо 45 страни. Присъдите на публицисти тази година варират от една седмица до 20 години.

Китай продължава да бъде най-големият затвор за публицисти със 121 арестувани сега. Следва Мианмар (69), който наложи най-дългия затвор до момента на публицист тази година, когато осъди фотожурналиста Сай Зав Тайке на 20 години затвор по редица обвинявания, в това число „ дезинформация “ и „ протест. ”

Рекордни присъди за дами журналистки

Присъдите, произнесени против журналистките, счупиха върхове през 2023 година Нито една журналистка не е била наказана на повече от 10 години затвор от 2019 година, само че шест от осемте най-тежки присъди през 2023 година бяха издадени на точно на публицисти. Те са подложени на ужасяващо гонене в Иран, където Elaheh Mohammadi и Niloofar Hamedi бяха наказани надлежно на 12 и 13 години затвор. В Беларус, където властническото държавно управление на Александър Лукашенко даде на иконите на самостоятелната публицистика Марина Золатава, Людмила Чекина и Валерия Кастюхова присъди от 10 до 12 години затвор. В Бурунди една от дребното дами публицисти в Субсахарска Африка Флориане Ирангабие излежава 10-годишна присъда.

„ Поздравявам смелостта на всички тези публицисти, дами и мъже, които се осмелиха да устоят на заплахите, наложени от властнически държавни управления. И аз благодаря на екипа на „ Репортери без граници “ (RSF), изключително на нашите репортери допълнително от 130 страни, че направиха всичко допустимо, с цел да извоват освобождението им “, показа Кристоф Делоар, общоприет секретар на RSF.

Лишаването от независимост се възстановява в Турция и Иран

Турция и Иран остават измежду най-големите затвори на публицисти през 2023 година Техните държавни управления непрекъснато използваха задържането като метод за заплашване на публицисти. Правителството на Реджеп Ердоган задържа близо 50 публицисти в Турция през 2023 година, а петима към момента са арестувани в края на годината, в това число четирима кюрдски публицисти.

В Иран 58 публицисти са прекарали повече от 48 часа в държавните затвори през 2023 година, а 21 към момента са там, в това число пет дами. Преследването на медиите от страна на Иран се ускори от началото на митингите в отговор на гибелта на Махса Амини в полицейския арест на 16 септември 2022 година Властите сътвориха наказателен лабиринт, учреден на случайни арести и процеси по подправени обвинявания.

Войната сред Израел и Хамас

Броят на палестински публицисти, задържани и арестувани от израелските сили, се е нараснал доста от началото на войната на 7 октомври. Най-малко 34 към момента са арестувани в края на 2023 година Повечето са зарестувани без обвиняване или правосъден развой. Такъв е изключително казусът с 19-те от тях, които са обект на административно задържане – форма на „ превантивно “ задържане, при което израелските сили за сигурност могат да държат всеки без правосъдна процедура по „ съображения за сигурност “. Това потребление на задържане за тормоз на палестински кореспонденти, основно на Западния бряг, идва в допълнение към смъртоносното гонене в линията Газа, където минимум 76 публицисти бяха убити от израелската войска от началото на войната, в това число минимум 16 при осъществяване на служебните им отговорности.

Независимата публицистика е смазана във Виетнам, Русия и Афганистан

Виетнам, Русия и Афганистан също са измежду най-опасните страни в света за публицистите. Във Виетнам, където медиите би трябвало да следват заповедите на една единствена партия, 43 публицисти са прекарали минимум 48 часа в ареста през 2023 година, а 36 са арестувани сега. Те включват 20 блогъри като Нгуен Лан Танг, който беше наказан на осем години затвор през април 2023 година за „ антидържавна агитация “.

В Русия, във враждебна атмосфера към самостоятелните медии и медийния личен състав, 34 публицисти бяха арестувани през последните 12 месеца, а 29 към момента са в пандиза към 29 декември. Сред тях са двама американски жители: репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович, който е упрекнат в шпионаж, и Алсу Курмашева, журналистка с двойно съветско и американско поданство, работеща за Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Прага, която беше задържана, до момента в който посещаваше фамилията си в Русия и упрекната, че не се е идентифицирала като „ задграничен сътрудник “.

Обвиненията в шпионаж се употребяват и против публицисти в Афганистан, където дълго чаканото освобождение на Мортаза Бехбуди на 18 октомври 2023 година акцентира заплахите от публицистиката при талибаните, които преследват самостоятелни медии, откогато още веднъж поеха властта през август 2021 година Те пратиха в пандиза 21 публицисти през 2023 година и сега държат трима

Затворен в политически рецесии, революция

Изборите ускориха безмилостното гонене на медиите в Египет от страна на президента Абдел Фатах ал-Сиси през 2023 година, вследствие на което сега общо 20 публицисти и блогъри са арестувани. Те включват блогър, прочут като Мохамед Оксиджън, създателят на блога Oxygen Misr, който е арестуван от 2019 година по обвиняване за „ издание на подправени вести “ за отразяване на антиправителствени митинги. Удостоен с премията за смелост на RSF за 2023 година, той е бил подложен на изолираност в пандиза Бадр в Кайро от май 2023 година за отбрана на собствен арестуван сътрудник.

Отразяването на въоръжени спорове също може да докара до отнемане от независимост. Ето за какво управляващите се насочват към публицисти в Етиопия, където 14 сега са арестувани и 22-ма са арестувани през 2023 година, защото боевете в региона на Амхара се ускориха и държавното управление разпусна районните военни сили.

Въпреки че 2022 година беше рекордна година с общо 569 публицисти, арестувани по света към 31 декември 2022 година, лишаването от независимост продължава да се употребява необятно за битка против медийната независимост и не по-малко от 547 публицисти би трябвало да стартират 2024 година зад решетките.

Обзорният отчет на (RSF) е съпроводен с послание на генералния секретар на организацията Кристоф Делоар. „ Поздравявам смелостта на всички тези публицисти, дами и мъже, които се осмелиха да устоят на заплахите, наложени от властнически държавни управления. И аз благодаря на екипа на „ Репортери без граници “ (RSF), изключително на нашите репортери допълнително от 130 страни, че направиха всичко допустимо, с цел да извоюват освобождението им “, акцентира Делоар. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР