Производството на яйца в консорциума Агробизнес засега няма да спре,

...
Производството на яйца в консорциума Агробизнес засега няма да спре,
Коментари Харесай

Може да има още яйца с фипронил по магазините, ето какви са симптомите на натравяне

Производството на яйца в консорциума " Агробизнес " към този момент няма да спре, само че е спрян износът към търговски вериги. Припомняме, че през вчерашния ден (14 септември) стана ясно, че от ферми на " Агробизнес " са доставени яйца за търговски вериги в България. А от БАБХ прецизираха, че след инспекции на създаденото от консорциума ще бъде решено какво количество от яйцата да бъде още веднъж пуснато за консумация.

Още през вчерашния ден (14 септември) шефът Ивайло Къдрев разясни, че повишено количество фипронил е записано в една партида. Тя е спряна, като сега компанията се пробва да откри каква е повода. Той посочи, че компанията му работи с клиенти в цяла България. И акцентира, че откритото количество фипронил е десетки пъти по-малко, в сравнение с е рисковата граница. Къдрев, който по специалност е ветеринарен доктор, добави, че към момента в международен мащаб не е потвърдено сигурно какъв е резултатът .

Досега няма данни дали фипронилът предизвиква хронични резултати върху човешкото здраве. Според някои оценки с откритото количество фипронил човек би трябвало да изяде най-малко 300 яйца за една седмица, с цел да окаже веществото въздействие на организма му. При натравяне с веществото признаците са следните - замаяност, главоболие, потене, даже повръщане.

Мерките от страна на страната

От Здравното министерство предизвестиха, че макар ограниченията може да има единични бройки яйца, които към момента може да са в границите на комерсиалната мрежа. Иначе яйцата с нарасналото количество фипронил са от партиди 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003 . Припомняме, че откритото количество е 0,027 мг фипронил на кг, което е над разрешената граница от 0,005 мг, само че е надалеч от рисковото за здравето съгласно европейските здравни управляващи равнище от 0,072 и повече мг фипронил на кг . Точно това акцентира и зам.-директорът на БАБХ Тодорка Янковска-Стефанова пред bTV. Тя обаче съобщи, че не може да каже каква е изгодата от това да се употребява фипронил в този бизнес, като се оправда, че и в Европа няма изрично мнение .

Най-вероятно е употребен препарат не по разпоредбите. Не може да се каже тъкмо какъв брой яйца има от тези три ферми, може да има и в доста дребни магазини , призна пък Кремена Стоева, шеф отдел " Контрол на храните " от БАБХ пред Българска национална телевизия. Тя посочи, че в самия склад на " Агробизнес " са открити 152 000 яйца, в различен за търговия на едро е имало 109 000 яйца, а във фермата на консорциума е имало над 100 000 яйца. Стоева не можа да каже и от кой момент са се разпространявали яйцата в комерсиалната мрежа.

Не предлагаме консумация на тези яйца. По отношение на комерсиалните връзки не съм способена да отговоря, в само че във всеки магазин с касова записка би трябвало да одобряват яйцата , съобщи Стоева и уточни, че всички търговци спомагат на управляващите и даже сами изтеглят яйцата от съответните партиди.

Председателят на " Активни консуматори " Богомил Николов прикани за следствие, с цел да се откри какъв дезинфектант е употребен във фермите на " Агробизнес " и най-важното – от кое място идва. Ако източникът се окаже един за цяла Европа, може да сме яли с години такива яйца, добави той и незабавно посочи, че щял да продължи да си закусва яйца, тъй като все пак равнището на фипронил е надалеч от рисковото.

Стана ясно също по този начин, че страната научила за инфектираните яйца в България от една от огромните вериги . Вчера (14 септември) българските управляващи са изпратили нотификация до Европейската комисия, с която са я уведомили за нарушаването у нас, посочи доктор Любомир Кулински от Агенцията по сигурност на храните в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че фипронилът се употребява в препарати, с които се третират домашни любимци срещу паразити - да вземем за пример " Фронтлайн ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР