Производството на краве и овче мляко в България ще спадне

...
Производството на краве и овче мляко в България ще спадне
Коментари Харесай

Експерти очакват спад в производството на мляко

Производството на краве и овче мляко в България ще спадне в идващите пет години. Това предвижда Центърът за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA). Предвижданията за развиване на млечното стадо са за понижение на поголовието до 190 хиляди глави до 2025 година

Повишените условия към отглеждането на животни поради Зеления пакт в Европейския съюз (ЕС) и тактиката " От фермата до трапезата " оказват отрицателно въздействие върху сектора. Спадът в производството на краве и овче мляко ще продължи и заради ниската възвращаемост и мощната ценова конкуренция.

Изкупните цени на млякото ще се усилят поради оскъпяването на електрическата енергия. На българския пазар цената на маслото ще скочи в идващите месеци заради забележителния растеж на тържищата в Европейски Съюз. Стабилните цени на сирената и покачването на цените на останалите млечни артикули в Европейски Съюз, дружно с високото търсене, водят до 43% нарастване при цените на маслото и 7% на кашкавала на годишна база.

Изкупеното мляко в Европейски Съюз за интервала януари-септември остава на същото равнище, както през 2020 година От CAPA предвиждат спад на производството в идващите месеци, поради понижение на млечните животни и поради скъпите фуражи.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР