Производството на F-16 върви със забавени темпове заради пандемията от

...
Производството на F-16 върви със забавени темпове заради пандемията от
Коментари Харесай

Посолството на САЩ отговори на Радев за F-16, оправда се с коронавируса

Производството на F-16 върви със забавени темпове поради пандемията от ковид. Това се отрази на всички страни, които вземат участие в програмата на производството. Така американското посолство в България отговори на президента Румен Радев, който преди цели два дни изрази угриженост, че доставката на първите 8 изтребителя F-16 за българските Военновъздушни сили " ще закъснее и то значително ".

Какво сподели американското посолство в отговор:

" Програмата по производството на F-16 има закъснение заради спирания във веригата на доставки, породени от пандемията от Коронавирус -19. Това неподходящо закъснение ще се отрази на всички страни, които сега вземат участие в тази стратегия. Съединените щати остават ангажирани в поддръжката си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се образоваме дружно по време на годишните двустранни и многонационални учения и да влагаме в други планове за рационализация, обрисувани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно съдействие, като българския Център за киберзащита към Министерството на защитата, морското наблюдаване и информационното съоръжение за всевъзможен вид въоръжени сили ".

Всъщност, когато беше завършен договорът за тези изтребители, заводът в Съединени американски щати, който трябваше да ги прави, още не работеше. Той проработи чак през май, 2021 година. А този цех стана допустимо да проработи, тъй като преди този момент Lockheed Martin съумя да подписа надалеч по-апетитна договорка с Бахрейн.

Припомняме, че когато се обсъждаше какви изтребители да бъдат купени за българските Военновъздушни сили, Радев се застъпи за разновидността " Грипен ". Подробен разбор на разновидностите за договорка СИ ПРИПОМНЕТЕ ТУК!

Още по времето на последното (засега) държавно управление на Бойко Борисов беше обсъждано със Съединени американски щати да се осъществя и втората част от плана за F-16. Всъщност, България влезе в програмата с концепцията да бъдат купени 16 изтребителя, само че на стадии - първо 8 и след това още 8. 16 изтребителя образуват цяла ескадрила. Но по време на първото от двете служебни държавни управления, водени от Стефан Янев, беше категорично конкретизирано, че длъжностен кабинет не може да води договаряния за пазаруването на вторите 8 изтребителя.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР