Производствените цени през януари 2019 г. се понижават - общият

...
Производствените цени през януари 2019 г. се понижават - общият
Коментари Харесай

Производствените цени в енергетиката скачат с 5.3% за година

Производствените цени през януари 2019 година се намаляват - общият им показател спада с 0.4% по отношение на предходния месец, демонстрират данните на Националния статистически институт.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - с 0.9%, а нарастване се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, и в добивната индустрия - с 0.2%.

Индексът на цените на производител през януари нараства с 1.4% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.3%, и в преработващата индустрия - с 0.5%, а в добивната индустрия е регистрирано понижение - с 3.6%.

Цените на производител за продажбите единствено на вътрешния пазар през януари се повишават с 0.1% по отношение на предходния месец. Повишение на цените се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, а намаляване е записано в добивната индустрия - с 3.3%, и в преработващата индустрия - с 0.1%.

Производствените цени на вътрешния пазар нарастват с 2.1% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.1%, и в преработващата индустрия - с 1.6%, а в добивната индустрия е регистрирано понижение на цените - с 8.3%.

Индексът на цените на производител, отчитащ и оборота на компаниите на интернационалния пазар през януари се намалява с 1.3% спрямо предходния месец. В преработващата индустрия цените понижават с 1.6%. По-съществен спад е регистриран при производството на съществени метали - с 5.8%, а повишаване се следи при производството, некласифицирано другаде - с 0.7%, и при производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 0.6%.

Цените на производител на интернационалния пазар през януари нараства с 0.5% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. В преработващата индустрия цените понижават с 0.6%. Покачване е регистрирано при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.5%, и при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 5.3%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР