Производителят на задвижващи системи основава българска компания преди две години.

...
Производителят на задвижващи системи основава българска компания преди две години.
Коментари Харесай

Шведската Ewellix избра София за европейската си производствена столица

Производителят на задвижващи системи основава българска компания преди две години. Досега в страната са трансферирани повече от 10 линии от Швеция, Швейцария и Германия, а проектът е в допълнение уголемение. В компанията към този момент работят 160 души, има и развоен център.
Макар и рядко в последно време, България може да се окаже печеливша от пренасочването на производства към Източна Европа. Такъв е казусът с шведската Ewellix, избрала София като локация за главния си цех на континента. За към година и половина производителят на задвижващи системи е трансферирал повече от 10 линии тук и е наел 160 души. А проектите са активността да пораства, както и личният състав.
Линия по линия
Компанията " Евеликс България " е записана в края на 2019 година и е благосъстоятелност на шведската Ewellix, която допреди няколко години беше част от SKF (виж карето). Решението да се стартира произвеждане в България е резултат от преструктурирането на групата след придобиването й от капиталовия фонд Triton, като задачата е в Европа да се обособи един главен цех, както в Китай и Северна Америка. За локация на Стария континент е определена София, където се трансферира производството от Швеция и Швейцария (и част от това в Германия), а предприятията там стават сервизни и развойни центрове. През тази година ще бъде изработен трансфер на артикули и от Франция.

За завода си в София компанията е наела 11.5 хиляди кв.м повърхност на " Илиенско шосе " от " Некстън пропъртис ". Проектът по реорганизация на постройките е изпълнен на пет стадия, като първото произвеждане стартира с една линия през юли 2020 година, а към този момент в България са пренесени повече от 10 линии. До момента инвестицията е от порядъка на 3 млн. евро, само че това не е окончателната сума. " Тази част, която сме наели към този момент, е подобаваща и задоволителна за съществуващата продуктова гама, само че с идването на нови линии ще би трябвало уголемение ", сподели шефът на сдружението Панайот Пасков.
Очакванията на шефа на завода Панайот Пасков са през тази година чиновниците да продължат да се усилват и да доближат към 200 души Фотограф: Цветелина Белутова Реклама Да избереш София
Цялата индустриална активност на Ewellix в Европа до момента е била съсредоточена в западната част на континента, само че на процедура доста от интервенциите в този момент се изместват на изток. За новия си цех компанията е разглеждала също площадки в Полша, Чехия и Румъния. По думите на Пасков за избора на България е натежало мнението на един от членовете на борда на Triton, който познава локалния пазар и е предложил страната.

Сред локациите в България пък София е предпочетена по няколко аргументи, въпреки че като варианти са премисляни също Пловдив и Стара Загора. От една страна, мястото е преценено като отзивчиво, а и в столицата компанията е намерила подобаващ имот със здания чартърен, където да обособи производството. Като спомагателен мотив от Ewellix са отчели и опцията по-бързо да се намерят фрагменти. " Това в действителност се оказа печеливша тактика, тъй като към този момент сме 160 души. Ако бяхме в провинцията, не знам дали щяхме да сме толкоз сполучливи ", разяснява Пасков.
Продукти и клиенти
Заводът в София създава електромеханични задвижвания, повдигащи колони и линейни задвижващи системи, които се употребяват като съставни елементи в разнообразни промишлености. Това включва да вземем за пример производството на здравна инсталация, където продуктите влизат в съоръжение за образна диагностика, а клиенти са компании като Philips, GE и Draeger. Компонентите имат приложение също в машиностроенето, а два продукта са за автомобилостроенето - за производителите на камиони Scania и на земеделска техника New Holland. Според Пасков електромеханичните задвижвания ще се употребяват все по-масово, измествайки хидравликата и пневматиката. Подобен план тече сега на групово равнище за производителя на строителни вишки JLG. Цялата дистрибуция се прави централно през комерсиалните сдружения на групата. Самата продукция на софийския цех е предопределена за Европа, а част от нея и за Съединени американски щати, защото предприятието там не създава някои от изделията.

Освен произвеждане българската компания има и развойно звено от 7 души софтуерни и машинни инженери. Екипът работи независимо върху обособени планове и рапортува непосредствено на шефа на развойната активност в Швейцария, като разработките се вършат за самата група. " Концепцията ни е такава, че сега, в който имаме подготвен артикул, който да излезе на пазара и да бъде внедрен в постоянно произвеждане, се взема решение къде ще бъде самата линия ", посочи Пасков. И добави: " Общо взето, вървим в посока от ден на ден от нашите артикули да се ръководят отдалечено, тъй че клиентът да има мониторинг, на процедура приказваме за интернет на нещата. " Компанията в България дава също и споделени финансови услуги за цялата група.
Реклама Повече снабдители
Засега компанията разчита на мрежата от снабдители, построена от заводите, от които са трансферирани линии към България. Това й е помогнало да се ресурси с задоволително материали, тъй че да извършва поръчките без основни проблеми, макар нарушените вериги, като по-големи усложнения е имало най-много с електронните съставни елементи от Далечния изток. На световно равнище обаче групата възнамерява да консолидира мрежата си от снабдители, тъй че заводите да не би трябвало сами да си обезпечават материалите. Друга цел е да се разработят локални снабдители. " Виждаме, че не е задоволително да се разчита единствено на един снабдител, би трябвало да има най-малко един различен. Идеята ни е да стартираме да работим с компании от България и района, даже чисто логистично това е по-добре за нас ", посочи Пасков. За производството си компанията има потребност от снабдители на механична обработка, отливки, електромотори, пластмасови съставни елементи и други
Обучение на място
Всички чиновници на " Евеликс " са минали образование в съответния цех, от който са трансферирани линиите. " Общо взето, през целия коронавирус интервал (през 2020 година - бел. авт.) имахме наши хора на открито - първо в Швейцария, след това в Швеция, по-късно в Германия. Не сме спирали да изпращаме личен състав ", сподели Пасков. За най-голямата линия от Швейцария да вземем за пример чиновниците са останали там общо над 3 месеца, като са били на ротационен принцип за по две седмици.

Въпреки свития пазар на труда в столицата по думите на Пасков компанията като цяло се оправя с привличането на фрагменти. Първите наети са били открити с персонални контакти, а по-късно са употребявани услугите на организации за асортимент. " С навлизането на повече личен състав, общо взето, известността ни стартира да пораства и все още не срещаме особени усложнения с намирането на служащи ", сподели той. Компанията търси най-вече хора с на практика опит и знания по механика и електроника, само че дипломата от техническо учебно заведение не е наложителна. " Всеки по време на изявление при нас минава обикновен тест, обвързван със сглобяване на избран възел от произведение. Ако издържи, след това минава вътрешно образование ", изясни Пасков. Очакванията са през тази година чиновниците да продължат да се усилват и да доближат към 200 души.
Търсене в пандемията
Пандемията не е оказала значителен резултат върху работата на компанията, като по думите на Пасков повече терзания е имало при първите локдауни първоначално, когато всички са се опитвали да се ориентират в обстановката. За шестте месеца на 2020 година, през които компанията е работила и последователно увеличавала потенциала си, са регистрирани продажби за малко над 2 млн. лева За 2021 година сигурно ще има растеж, минимум поради по-големите размери на произвеждане, само че съгласно Пасков е мъчно да се реши дали има и оживление на пазара. " Вижда се някакво увеличение на поръчките от страна на клиентите, само че статистиката е изкривена и не можем ясно да отсеем кое е действителен растеж и кое е презапасяване заради рецесията с доставките. Всеки е уплашен и гледа да се обезпечи ", разяснява той. Видимо обаче има нарастване при поръчките за здравната промишленост, където около коронавирус пораства търсенето на съставни елементи за образна диагностика.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Технологии 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Икономика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Градове Реклама ГрупатаEwellix AB е производител на решения за линейно придвижване и задвижващи механизми, които се употребяват в автоматизацията, автомобилостроенето, здравно съоръжение и машиностроенето. Първоначално част от шведската SKF Group, през 2018 година компанията е добита от капиталовата група Triton, а година по-късно името й е променено на Ewellix. Самата SKF също има бизнес в България, откакто преди години купи завода за лагери на ВМЗ в Сопот. По света Ewellix има 8 заводи и 16 търговски сдружения. Годишните продажби са към 230 млн. евро, а заетите са 1400 души. Централата се намира в Гьотеборг, Швеция. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР