Производителността на труда в Ирландия е над девет пъти по-висока,

...
Производителността на труда в Ирландия е над девет пъти по-висока,
Коментари Харесай

Защо производителността на труда в България е над 9 пъти по-ниска от тази в Ирландия?

Производителността на труда в Ирландия е над девет пъти по-висока, в сравнение с в България, сочат изчисленията на Европейската комисия. Различия от подобен порядък сред страните членки са притеснителни, защото демонстрират разминавания в капацитета за облага от единния пазар. 

В южния ирландски район индикаторът за продуктивността е извънредно висок, евентуално обвързван с локалната агломерация на IT компании “, написа в годишния отчет на Европейски Съюз за 2023 година, отдаден на положението на районите и градовете. 

Като цяло районните разлики могат да бъдат обилни както в границите на страните, по този начин и сред членките като цяло. Сравнението сред Ирландия и България – ситуирани на двата края на картата на Европейски Съюз – е сладкодумен образец за контраста сред Изтока и Запада. Вътрешните районни разлики са по-видими в страните от Централна Европа. 

 

Замислен с концепцията да сътвори обединен пазар на артикули и услуги, Европейският съюз явно продължава да се бори с несъответствията сред обособените райони даже няколко десетилетия след основаването си. Ключов инструмент за икономическото, общественото и териториалното хармонизиране сред страните членки е политиката на доближаване. 

Въпреки че единният пазар значително е сполучлив, огромна част от неговия капацитет към момента не е разпрострат (…) Свободното придвижване на артикули и услуги е изправено пред администрация и за доста от нашите бизнесмени и жители единният пазар е по-скоро нереалност, в сравнение с действителност “, демонстрира действителността, отразена от Брюксел. 
Въпросът за продуктивността
Производителността на труда е златният стандарт за положението на една стопанска система. Конкретно за България, неподходящо влияние върху повишението на този коефициент изиграват огромните вътрешни районни разлики – намаляващото население в трудоспособна възраст и непрекъснатият изострен дефицит на работна ръка. 

През 2019 година, да вземем за пример, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Северозападния район е бил 32% от междинния за Европейски Съюз, до момента в който в Столичния район – 89%. Във всички други региони равнищата остават на ниво под междинното за страната. Накратко, икономическата интензивност в България е мощно съсредоточена в София и покрайнината, където се генерира над половината от държавното Брутният вътрешен продукт.

Обратно на това, Ирландия може да се похвали с положителни индикатори във връзка с възрастта на популацията, образованието и уменията – както излиза наяве от картата за конкурентоспособност на страната до 2023 година, оповестена от локалния Национален съвет по конкурентоспособност. 

В нея се показва още, че в страната има съвсем цялостна претовареност. Средно популацията на Ирландия, да вземем за пример, е с повече от шест години по-младо от популацията в еврозоната и това, наподобява, ще се резервира с помощта на високия коефициент на раждаемостта, както и на привличането на доста висококвалифицирани мигранти. За разлика от доста други елементи на Европа, в обозримо бъдеще Ирландия няма да изпитва дефицит на служащи. 
Ключът, прикрит в стопанската система
Организацията за икономическо сътрудничество и раз акцентира, че най-видим растеж в продуктивността на труда и на Брутният вътрешен продукт има в страните, които са преустроили стопанската система си през последните десетилетия. А Ирландия е измежду водачите. За интервала 2012 – 2022 година да вземем за пример островната страна записва 73.7% скок на продуктивността на база направен час. За съпоставяне, втора е Турция (+39.2%)

В България, в множеството от най-големите стопански центрове се откроява водещата роля на преработващата индустрия, с изключение може би на Стара Загора, където господства енергетиката. Единствено в зоната към столицата доминират търговията и IT секторът.

И до момента в който българската стопанска система към момента разчита на остарялата си икономическа конструкция, през последните десетилетия Ирландия съумя да се нарежда като привлекателен център за световни хай-тек компании. Преките задгранични вложения (ПЧИ) в страната са съсредоточени в доста високотехнологични браншове, като медицински технологии, фармацевтика и електроника.

Един от главните козове на Ирландия – наред с удобната данъчна система – са хората. Благодарение на тяхното обществено обгрижване и фокусираната политика върху обучение и преквалификация, страната може да се похвали с високата си продуктивност на труд – в контрастност даже с огромни стопански системи, като Франция и Обединеното кралство, където тя спада.

Трансформацията на стопанската система като цяло е неизбежна. И без значение от специализацията, която една страна ще избере, триумфът минава през преквалификацията на чиновниците. Затова и Европа активизира с още по-голяма мощ инструментите си в тази посока, тъй че да опита да понижи контрастите сред районите. 

Като поддържат повишението на квалификацията и преквалификацията и дават на хората уменията, от които се нуждаят, локалните и районните управляващи биха могли да насърчат общественото възобновяване, което основава нови работни места, да покачат публичната информираност по отношение на политиките на Европейски Съюз, да улеснят присъединяване на жителите в оправянето с публичните провокации (като цифровизацията и изменението на климата) и да подтикват локалното и районното развиване “, се показва в отчета за положението на общността.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР